Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Parlamenta FBIH

SIPA privodi policijske čelnike, a Komisija ne želi raspravu o sigurnosti

predstavnicki dom parlamenta fbih sjednica
Foto: Fena

Informaciju je potpisao i u parlamentarnu proceduru uputio v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić, ali je on, po svemu sudeći, danas neće prezentirati zastupnicima

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održala je jutros sjednicu na kojoj je razmatrala Informaciju o stanju sigurnosti na području Federacije BiH. Potom je sa šest glasova „za“ i jednim suzdržanim usvojila zaključak kojim se predlaže Zastupničkom domu da ovu tačku skine sa dnevnog reda današnjeg nastavka 10. redovne sjednice.

I dok u Sarajevu i nekoliko drugih gradova traju policijske akcije, pretresi i privođenja po nalogu Tužilaštva BiH, Komisija za sigurnost smatra da nema potrebe raspravljati o sigurnosti.

-Nakon usmenog izlaganja federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka i predstavnice Federalne uprave policije Sanele Fazlić-Kulovac o Informaciji o stanju sigurnosti te sveobuhvatne rasprave, Komisija je većinom glasova donijela zaključak – navedeno je u izvještaju sa sjednice Komisije.

O ovom zaključku zastupnike je upoznao predsjednik Komisije Dragan Mioković. U izjavi za Fokus rekao je da to nije njegov lični stav i da će podržati razmatranje Informacije o stanju sigurnosti.

I većina ostalih zastupnika negodovala je zbog prijedloga da se ova tačka skine sa dnevnog reda, te je odlučeno da se, ipak, o njoj raspravlja.

Privedene 22 osobe

Ova informacija o stanju sigurnosti dostavljena je Zastupničkom domu još sredinom februara. Međutim, njen sadržaj mogao bi doći u drugi plan zbog aktuelnih dešavanja i današnje akcije protiv narko-kartela tokom koje su uhapšeni i neki visoki policijski zvaničnici.

Naime, informaciju je potpisao i u parlamentarnu proceduru uputio v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić, ali je on, po svemu sudeći, neće danas prezentirati zastupnicima.

Informacija je sredinom februara dostavljena Zastupničkom domu

Kao što je poznato, od jutros se provode aktivnosti koje su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. Privedeno je više osoba, uključujući pojedine zvaničnike bh. policijskih agencija. Izvori Fokusa nezvanično su potvrdili da je među njima i direktor FUP-a Munjić, što znači da se “iz objektivnih razloga” neće moći pojaviti na sjednici Parlamenta.

Akcija “Black Tie 2” povezana je s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma. Aktivnosti privođenja i pretresa vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara. Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, do sada su privedene 22 osobe.