Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SIPA u Jelahu uhapsila tri osobe zbog napada na Vučića

21/07/2015

SIPA je jutros u Jelahu kod Tešnja uhapsila Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića koji su prema navodima MUP-a RS učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, nezvanično saznaje novinska agenciju Patria.

Srbijanski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, ranije su Merdića označili kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu sa radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Merdić je prošle sedmice  bilo kakvu povezanost sa incidentom u Potočarima. Priznao je da se u vrijeme napada na Vučića nalazio nekoliko metara od premijera, ali da se na fotografijama koje su mediji objavili može vidjeti kako nije učesnik izgreda, već sve vrijeme incident snima kamerom.

Zanimljivo je da je SIPA Merdića i ostale privela tek deset dana nakon incidenta, iako su njihove fotografije objavljena već sljedećeg dana, a Merdić i drugi policiji su dostupni od prvog dana.

MUP RS je u petak 17. jula na svojoj web stranici objavio fotografije osoba iz Potočara koje su navodno sumnjive i koje su učestvovale u napadu. Na jednoj od njih je i Merdić sa svojim kolegama iz Tešnja. Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je da je 20 osoba učestvovalo u napadu, te nakon ovog današnjeg hapšenja za očekivati je još akcija na području FBiH.

Istragu o incidentu u Potočarima vodi Tužilaštvo BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.