Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA u Sarajevu uhapsila pet osoba zbog pronevjere više miliona KM

BiH

sipa

Na području Sarajeva jutros je uhapšeno pet lica, osumnjičenih za organizovani kriminal, poresku utaju, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH.

U okviru operativne akcije “Rebus”, uhapšena su lica čiji su inicijali A.M. /44/, A.Ć. /43/, E.Š. /30/, A.B. /31/ i A.M. /46/, koja su osumnjičena da su nezakonitim aktivnostima budžetu Federacije BiH pričinili višemilionsku štetu.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšena lica su osumnjičena da su počinila krivična djela, obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima “Mrkva Group Sarajevo” i “Mrkva Sarajevo”.

Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e  ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH.

Današnje aktivnosti sprovedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, a po naredbama sarajevskog kantonalnog suda i tužilaštva i rezultat su višemjesečne istrage.

Ova lica bit će privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon koje će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predata na dalje postupanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo.