Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oduzeli dokumentaciju

SIPA u UIOBiH zbog šefice i njenih “crnokošuljaša”

UIO sjediste

Trgovci širom BiH, koji su zatečeni sa viškom robe, davali su mito od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravaju navode o korumpiranim inspektorima Grupe za suzbijanje krijumčarenja iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), koji su reketirali trgovce.
Po naredbi Suda BiH inspektori su prethodna dva dana pregledali i privremeno oduzeli dokumentaciju u ovoj instituciji zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotreba položaja i primanja dara, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine otkrio da su šefica Grupe Jelena Majstorović i inspektori Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić tokom 2017. i 2018. godine kao službena lica ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, tražeći im mito u zamjenu za oduzimanje robe. Uzimali su novac i puštali trgovce da nastave raditi kao i do tada ili su im pisali prekršajne naloge na manje kazne.

Trgovci širom BiH, koji su zatečeni sa viškom robe, davali su mito od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka.

SIPA je u ranijoj istrazi o ovim zloupotrebama utvrdila da su inspektori najmanje deset puta koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

„Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine“, navedeno je u SIPA-inom dokumentu, a vlasnici tvrde da im nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

Vlasnici radnji su novinarima CIN-a opisali neprofesionalan odnos inspektora UIO-a: pri ulasku u radnje su tražili da se ugasi videonadzor, pretresali su privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu su oduzimali kršeći procedure, tvrde trgovci.