Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila četiri osobe osumnjičene za ratne zločine u Stocu

sipa pretres

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su djelujući po uputstvima tužioca, izvršili su lišenje slobode četiri lica osumnjičena da su počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Stolac.

Lišeni slobode su:

– Pažin Mile, rođen 02.04.1961.godine u Hodovu, općina Stolac,

– Raguž Mirko, zv. „Kopiljan“, rođen 23.07.1948.godine u Njivicama, općina Stolac,

– Marković Ivica, rođen 10.05.1959.godine u selu Borojevići, općina Stolac i

– Krešić Vide, rođen 15.09.1956.godine u selu Borojevići, općina Stolac.

Osumnjičeni se terete da su početkom mjeseca jula 1993.godine u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, zajedno sa njima poznatim pripadnicima HVO-a učestvovali u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela u okolini Stoca, prisiljavajući ih da napuste svoje kuće, a pri tome ih mučeći i nečovječno postupajući prema njima.

Osumnjičeni Mile Pažin i Raguž Mirko zv.“Kopiljan“ se terete da su kao pripadnici
vojske HVO i Civilne zaštite tokom mjeseca jula 1993.godine rukovodili logorima organizovanim od strane HVO-a u selu Crnići i u selu Pješivac, općina Stolac, u kojem je bilo oko 1 500 protivzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su hrana i voda uskraćivani.

Po naredbi osumnjičenih Mirka Raguža i Mile Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom augusta ‘93. godine bili prinudno raseljeni i protjerani van područja općine Stolac, kroz borbene linije usljed čega su 4 lica smrtno stradala.

Lica lišena slobode se terete da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog
stanovništva.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saoppćeno je iz Tužilaštva BiH.