potvrđeno

SIPA uhapsila Dragana Šojića, terete ga za brojna krivična djela

sojic sipa2

Fokus je 22. aprila objavio tekst o “aferimima” Dragana Šojića, među kojima su i njegova putovanja supruzi u Srbiju koja je pobjegla iz BiH zbog zatvorske kazne jer je skrivila saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH, potvrdila je za Fokus.ba Jelena Miovčić, portparol SIPA-e.

PIŠE: Semira Degirmendžić

– Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i posluga u službi, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Lice je lišeno slobode po uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine – kazala je Miovčić.

Fokus je nedavno otkrio da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ušli u Službu za zajedničke poslove institucija BiH, da su izuzimali određenu dokumentaciju, te saslušavali pojedine uposlenike Službe.

VEZANI TEKST: Pod lupom istražitelja putni nalozi, javne nabavke i zapošljavanja u Službi za zajedničke poslove institucija BiH

Pod lupom istražitelja su tada bile nepravilnosti pri zapošljavanju, javnim nabavkama i krivotvorenju putnih naloga.

O TROŠKU DRŽAVE POSJEĆIVAO ODBJEGLU SUPRUGU U SRBIJI

Dragan Šojić je prijavljen da već tri godine svakog četvrtka službenim automobilom putuje u Srbiju kako bi posjetio suprugu koja je tamo, prema tvrdnjama Fokusovih izvora, pobjegla od zatvorske kazne koja joj je izrečena u BiH zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Nezvanično saznajemo da je 300 puta bio u Srbiji, te 35 puta u Crnoj Gori bez putnog naloga.

VEZANI TEKST: Under the magnifying glass of the investigator, travel orders, public procurement and employment in the Service for Joint Affairs of BiH Institutions

Odsustvo s posla petkom Šojić je, prema tvrdnjama naših izvora, pravdao lažnim putnim nalozima izdavanim za destinacije po BiH, a putni nalozi za Šojića trebali su retroaktivno biti napisani i proteklih mjeseci, no to je prema našim saznanjima osujetio Vladimir Vukša, šef Odsjeka za pravne poslove, koji je skrenuo pažnju Šojiću da na određenim odlukama u vezi s tim putovanjima nema potpisa Dragana Slipca, jednog od Šojićevih zamjenika.

Prema tvrdnjama naših izvora, upravo je Vukšin stav o tome da na svim aktima Službe za zajedničke poslove institucija BiH moraju biti, uz potpis direktora, i potpisi njegova dva zamjenika doveo do toga da se sukobi s nekim zaposlenim koji su učestvovali u retroaktivnom uvođenju putnih naloga Dragana Šojića u evidencije protokola, a pri čemu je, prema tvrdnjama naših izvora, čak falsificiran i Vukšin potpis.

U nedavnom odgovoru na upite Fokusa, danas uhapšeni Dragan Šojić odbacio je sve optužbe na njegov račun, kada su u pitanju i krivotvoreni putni nalozi i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Na raniji upit Fokusa da li novcem poreskih obveznika, odnosno o trošku države posjećuje odbjeglu suprugu u Srbiji koja se tamo krije od pravosuđa u BiH gdje je trebala izdržavati zatvorsku kaznu, iz Službe zajedničkih poslova institucija BiH, tada su nam odgovorili da “s obzirom na to da su dva posljednja pitanja privatne prirode, direktor Dragan Šojić zadržava pravo da na njih ne odgovori.”

“Službi ima neregularnosti”

Da je dolaskom u Službu zajedničkih poslova institucija BiH primijetio neregularnosti za Fokus je ranije potvrdio i Dragan Slipac, jedan od zamjenika direktora Službe koji je otvoreno za Fokus kazao da u “Službi ima neregularnosti”. Slipac je inače u Službi od prvog januara ove godine, a prije toga radio je u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

ZAPOŠLJAVANJA I JAVNE NABAVKE

Slipac je za Fokus potvrdio da on odbija dati saglasnost na bilo koji akt u Službi a za koji cijeni da nije u skladu sa zakonom.

Ured za reviziju institucija BiH također je u posljednjem izvještaju ukazivao na nejasnoće u vezi s upotrebom službenih vozila i načinom izdavanja putnih naloga u Službi za zajedničke poslove institucija BiH.

– Uvidom u naloge za službena vozila utvrdili smo česte značajne dnevne loko kilometraže za pojedina vozila (90 kilometara i više), kao i prilično veće kilometraže na duže relacije (Banja Luka, Mostar, Tuzla) bez pisanih obrazloženja – ukazali su državni revizori.

Inače, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH stalno je zaposleno oko 500 osoba. Godišnji budžet ove institucije je oko 19 miliona KM, od čega oko sedam miliona ide na plate zaposlenih.

Fokus.ba je tekst o istrazi u slučaju zloupotrebe službenog položaja i ovlasti Dragana Šojića objavio 22. aprila ove godine

Broj zaposlenih u ovoj službi stalno raste, pa su revizori evidentirali da je i u 2020. godini, kada je obim poslova ove službe, naročito u dijelu ugostiteljskih usluga koje pružaju institucijama, bio značajno smanjen, i kada su mnogi zbog pandemije koronavirusa radili od kuće, u tom periodu ova služba zaposlila pet državnih službenika i 21 zaposlenika na neodređeno vrijeme putem javnog oglasa.

Čak 50 osoba u 2020. godini primljeno je na određeno vrijeme, a ti ugovori po isteku 3 mjeseca obnavljani su više puta.

Revizori su u posljednjem izvještaju za ovu službu ukazali i na slabosti u efikasnosti provođenja procedura javnih nabavki, a to je veliki problem, jer ova služba za potrebe svih državnih institucija osim lož-ulja neophodnog za grijanje, nabavlja i hranu, piće, te higijenske i druge potrepštine.

O sumnjivim poslovima Dragana Šojića početkom ove godine pisao je i magazin “Žurnal” kada su aktuelizirali priču o Šojićevom planu da, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme „Građenje“, a za potrebe institucija BiH.