Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krijumčarenje ljudi

SIPA uhapsila dvije osobe, pokušali prebaciti 13 migranata do Banje Luke

sipa hapsenje (1)
Ilustracija

Postupajući tužitelj dao je instrukcije policijskim službenicima za provođenje daljnjih istražnih aktivnosti

Uhapšene su dvije osobe i spriječeno krijumčarenje 13 ilegalnih migranata kurdske nacionalnosti.

Ova operacija na području Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, u akciji “Istok”, izvedena je po nalogu dežurnog tužitelja i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

– Postupajući po nalogu dežurnog tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, proveli su aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona i Sarajeva, te su lišili slobode dvije osobe osumnjičene za krivično djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

U okviru navedenih aktivnosti, spriječeno je krijumčarenje 13 ilegalnih migranata među kojima je bilo malodobnih osoba, kao i osoba bez dokumenata, koje su osumnjičeni, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, trebali transportirati na područje Banja Luke radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta prema zemljama Evropske unije.

Postupajući tužitelj dao je instrukcije policijskim službenicima za provođenje daljnjih istražnih aktivnosti.

U realizirane aktivnosti bili su uključeni policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i službenici Službe za poslove sa strancima BiH.