Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila trojicu pripadnika Vlaseničke brigade VRS-a zbog genocida i zločina

BiH

sipa hapsenje1113
FOTO Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, jutros su na području Han Pijeska i Vlasenice uhapsili tri osobe.

Dvije osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo genocid, a jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti, u mjestu Tišća (lokalitet Luke), općina Vlasenica, tokom 1995. godine.

Kako je saopšteno iz Tužiteljstva BiH, uhapšeni su Mile Kosorić (1953), nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa Vojske RS-a, Rade Garić (1974) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade Vojske RS-a i Momčilo Tešić (1963.)m nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade Vojske RS-a.

Na području Han Pijeska i Vlasenice, vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Kosorić i Tešić osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo – genocid, a Garić  kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.