Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila Sašu Ćurčića zbog ratnog zločina

BiH

sipa hapsenje1113
FOTO Ilustracija

Postupajući prema nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Foče locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Sašu Ćurčića, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je uljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ćurčić je osumnjičen da je prijetnjom i upotrebom sile nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačka g), prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju silovanje, u vezi sa članom 180. stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora da bi se onemogućilo ometanje postupka, a istraga se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.