Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila Sinišu Macana, bivšeg direktora IDDEEA-e

BiH

sinisa macan

Policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, locirali i na području Banje Luke uhapsili Sinišu Macana (1974.), saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uhapšen je u okviru istrage oko višemilijunskih zlouporaba i nezakonitosti povodom izbora kompanije za izradu osobnih dokumenata građana BiH.

Osumnjičeni Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zlouporabu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za sudjelovanje u izradi osobnih dokumenata za građane BiH.

Time je tom poduzeću omogućeno da dobijanjem posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist, a vrijednost ugovora veća je od 100.000.00 KM.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim agencijama provelo je dugotrajnu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana.

Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, a naročito u slučajevima u kojima se imovinska korist temelji na budžetskim sredstvima za koje su oštećeni građani BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.