BiH

sarajevo

SIPA uhapsila tri osobe u akciji “Konak”, poznato i za šta se terete

24/09/2021
Foto: Ilustracija

Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u akciji kodnog naziva „Konak“, na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona uhapsili tri osobe, a među uhapšenima su i dva policijska službenika Granične policije BiH.

Uhapšeni su zbog postojanja sumnje da su počinile krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ „Primanje poklona i drugih oblika koristi“ i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju BiH.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšene osobe će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje, saopćeno je iz SIPA-e.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.