Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "profit"

SIPA vrši pretrese: Osumnjičen Zijad Blekić, istraga proširena na više osoba

Akcija “Profit” epilog je višegodišnje istrage oko nestanka novca NLB grupe Ljubljana kojom je trebala biti finansirana izgradnja dva objekta “Marijin Dvor” od čega bi jedan bio sjedište NLB grupe u BiH

Nakon višemjesečne istrage pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva KS rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca. U realizaciji akcije učestvuju i pripadnici MUP KS. Pretresi se vrše na 16 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu je Zijad Blekić, vlasnik brokerske kuće Eurohaus preko koje su se odvijele transakcije u vezi izgradnje sjedišta NLB grupe u BiH koje nikada nije ni izgrađeno. Riječ je o nastavku akcije „Profit“ koju je SIPA provela u oktobru 2019. godine kada je oduzet milion KM, nakit, te blokirani računi više osoba.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva KS istraga je proširena na više osoba.

Jedan od osumnjičenih iz ovog predmeta Ibrahim Jusufranić je preminuo u junu ove godine.

Podsjetimo, SIPA je u oktobru prošle godine izvršila privremenu obustavu raspolaganja novcem u vlasništvu 11 fizičkih lica i jednog pravnog u ukupnom iznosu većem od sedam miliona KM.

U tada izvedenoj akciji “Profit” ukupno je blokirano 7.071.961 KM lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda (2.218.498 u KM i 2.481.536 u eurima), saopšteno je iz SIPA-e.

SIPA je, po naredbi kantonalnog Suda i Tužilaštv 8. oktobra 2019.  pretresla pet sefova komercijalnih banaka koje su koristila četiri lica i tom prilikom je otkriveno i privremeno oduzeto 598.970 eura i zlatni nakit (devet dukata, po tri narukvice i ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam pari naušnica, sat i drugo).

Privremeno oduzeti novac i predmeti dostavljeni su tada u nadležnost Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Akcija “Profit” epilog je višegodišnje istrage oko nestanka novca NLB grupe Ljubljana kojom je trebala biti finansirana izgradnja dva objekta “Marijin Dvor” od čega bi jedan bio sjedište NLB grupe u BiH. Do izgradnje nikada nije došlo, a novac je nestao.

Istragu je vodilo i tužilaštvo u Ljubljani jer je šteta po NLB grupu bila veća od 20 miliona maraka. Sarajevsko tužilaštvo već godinama istražuje ovaj slučaj, ali optužnice još uvijek nema.