BiH

Akcija "Alfa"

SIPA na četiri lokacije vrši pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari

03/11/2021
Ilustracija

Pretresi se vrše po naredbama Suda Bosne i Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas započeli pretrese na četiri lokacije na području Foče i Kiseljaka, zbog postojanja osnova sumnje da su dva osumnjičena lica počinila organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama, saopćeno je iz SIPA-e.

Operativna akcija „Alfa“ se odnosi na vršenje pretresa lica, stambenih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičena lica, kao i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u izvršenju navedenih krivičnih djela.

Pretresi se vrše po naredbama Suda Bosne i Hercegovine a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srednjobosanskog kantona.

Oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Po nalogu Tužilaštva BiH, realizirana je akcija u borbi protiv organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Aktivnosti su realizirane u okviru predmeta u kojem je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju s partnerskim institucijama Republike Slovenije, a s ciljem procesuiranja osoba osumnjičenih za krijumčarenje više od 80 kilograma opojne droge marihuana “skunk“, koja je ranije zaplijenjena na području Slovenije, a prema prikupljenim dokazima, krijumčarena je iz BiH prema zemljama EU.

Uz policijske službenike SIPA-e, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, na terenu djeluju i policijski službenici MUP-a RS i MUP-a SBK, a vrše se pretresi i lišenja slobode na području opština Kiseljak i Foča.

Osobe lišene slobode, bit će predate postupajućem tužiocu u zakonskom roku, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.