Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija Transfer

SIPA vrši pretrese na šest lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

sipa

Nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i poduzeća sa područja Austrije i Njemačke

Nastavljene su aktivnosti u operativnoj akciji kodnog naziva Transfer koja se provodi u koordinaciji sa partnerskim institucijama iz Europske unije, jer su počinjenjem kaznenih djela oštećeni građani i pravne osobe iz zemalja EU, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, na ukupno šest lokacija, vrše pretrese određenih objekata i prostorija, u okviru predmeta na kojem radi Tužiteljstvo BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizirane skupine, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i poduzeća sa područja Austrije i Njemačke.

Nakon toga su u BiH krivotvorili naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava sa računa pravnih osoba iz ovih dviju zemalja na račune pripadnika organizirane skupine ljudi koji su radi izvršenja kaznenih djela za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela: udruživanje radi činjenja kaznenih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prevara, krivotvorenje isprave, pranje novca.

Tužitelj Tužiteljstva BiH koji postupa u predmetu zajedno sa svojim timom u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke radi dokumentiranja i kaznenog procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela.