Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijcima u BiH produžiti boravak do godinu zbog humanitarnih razloga

BiH

sirija migranti

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, koji će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz VMBIH navedeno je da se ovim sporazumom uređuje pitanje uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola izdatih od strane nadležnih organa u Bosni i Hercegovini i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave na teritoriji druge ugovorne strane bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih voziia za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Odredbe ovog sporazuma ne isključuju obavezu ispunjavanja administrativnih formalnosti koje nalažu propisi svake ugovorne strane za zamjenu vozačkih dozvola, kao što su popunjavanje obrasca zahtjeva, dostavljanje ljekarskog uvjerenja, plaćanje taksi i drugo. Podnosilac zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole mora ispunjavati uvjet u pogledu godina života propisanih zakonodavstvom ugovorne strane u kojoj se vrši zamjena vozačke dozvole.

U vrijeme zamjene vozačke dozvole, istovrijednost kategorija i potkategorija vozačkih dozvola koje su izdate od nadležnih organa ugovornih strana će se priznati na osnovu tablica ekvivalencije koje su prilog Sporazumu.

[quote_center]

Ovom odlukom se na period do godinu dana može produžiti privremeni boravak sirijskim državljanima u Bosni i Hercegovini, odobren na osnovu istoimene odluke donesene u augustu prošle godine

[/quote_center]

Na današnjoj sjednici, između ostalog, Vijeće ministara je podržalo pripremljene projekte i prijedloge koje će delegacija BiH predstaviti na samitu zemalja zapadnog Balkana 26. i 27. augusta 2015. godine u Beču, s posebnim akcentom na izgradnji prekograničnih mostova u Gradiški i Svilaju.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, VMBIH donijelo je Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirije. Ovom odlukom se na period do godinu dana može produžiti privremeni boravak sirijskim državljanima u Bosni i Hercegovini, odobren na osnovu istoimene odluke donesene u augustu prošle godine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, razmotrilo i usvojilo Dokument okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2016. do 2018. godine, kojim se za svaku godinu utvrđuje okvir u iznosu 950.000.000 KM i izdvajanje s Jedinstvenog računa UINO u iznosu od 750.000.000 KM.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima. Povod za donošenje ovog zakonskog rješenja, koje je Parlamentarnoj skupštini BiH upućeno na razmatranje po redovnoj proceduri, je Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).