Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širom BiH obilježava se Kurban-bajram: Srušimo zidove i ograde među religijama

BiH

bajram

Pripadnici islamske vjeroispovijesti širom BiH danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Srebrenica

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici održana je u Bijeloj džamiji, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Bijelu džamiju ispunili su vjernici povratnici, ali i oni Srebreničani koji žive širom BiH i dijaspore. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svom gradu, te kurbansko meso podijele rodbini i prijateljima.

– Pokušali smo obezbijediti da se jutros klanja bajram-namaz u svim našim obnovljenim džamijama na području opštine Srebrenica – rekao je glavni imam Damir ef. Peštalić.

VEZANI TEKST Bajram-namaz klanjan u obnovljenoj Ferhadiji

Ocijenio je da su bajrami posebno značajni za djecu, koja trebaju osjetiti značaj Kurban-bajrama, te solidarnosti s onima kojima treba pomoći.

– Na početku procesa povratka je bilo teško, jer nismo ni imali komšije, a danas je dosta bolje. Naš običaj je da jedni drugima podijelimo kurbane, na taj način da se tako uvezujemo i jačamo prijateljstva, a posebnu pažnju trebamo usmjeriti na pomoć onima koji su slabog imućnog stanja – kazao je on.

Tuzla

U prepunoj džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli održana je centralna bajramska svečanost za područje tuzlanskog muftijstva.

Bajramski vaz održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed ef.Huskanović, a bajram-namaz predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Ef. Fazlović naglasio je da su bajramski mubarek dani povezani s muslimanskim obavezama prema Allahu dž.š. klanju kurbana i obavljanju hadža.

U bajramskoj hutbi muftija tuzlanski je podsjetio na stradanja muslimana u Siriji i Iraku, naročito stradanja djece, te pozvao sve na odgovornost, pozivajući da ne učestvuju u nasilju nad bilo kim.

Mostar

Bajram namaz u Mostaru klanjao se u 40 džamija i mesdžida, a središnja manifestacija klanjanja bajram namaza održana je u sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportsko rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je predvodio bajram namaz, u bajramskoj hutbi kazao je da su počeci obreda hadža i klanja kurbana vezani za Ibrahima a.s., dodavši kako se na temelju njihove izvornosti i univerzalnosti čovječanstvo može izvući iz aktualnih dramatičnih kataklizmi ukoliko se vrati vjerodostojnom i valjanom razumijevaju tih vjerskih načela dostojnih čovjeka.

“Hadž je slika jedinstva svijeta, koje cijelom svijetu danas nedostaje. Svijetu nedostaju vrijednosti koje čovjeku daju smisao postojanja! Barijere, pregrade, ograde, žice i zidovi koji se podižu u ovom vremenu, svjedočanstvo su razmjera golemog nepovjerenja, sumnji, predrasuda i mržnje koja se širi svijetom, koja se širi među narodima, među kulturama i među vjerama”, istaknuo je muftija Dedović.

Zenica

Centralna svečanost obilježavanja Kurban-bajrama na području Muftijstva zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj, odnosno Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je vazio hafiz Enes ef. Beganović, a bajram-namaz klanjao i predvodio bajramsku hutbu muftija Ejub ef. Dautović.

Nakon klanjanja bajram-namaza održan je tradicionalni bajramski prijem i čestitanje u Medžlisu Islamske zajednice Zenica.

Za drugi dan Bajrama planirano je da zajednička delegacija Ureda muftije i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjeti Kazneno-popravni zavod, a za isti dan u atriju Medžlisa Zenica planiran je i bajramski prijem za predstavnike političkih, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija u Gradu Zenica.

Bihać

Centralna svečanost Kurban-bajrama za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održana je jutros u Gradskoj džamiji u Bihaću pred velikim brojem vjernika.

Klanjanje je predvodio i bajram-namaz imamio, te bajramsku hutbu održao bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Govorio je o značaju klanja kurbana, odnosno prinošenja žrtve, naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše.

Kako je ovaj blagdan posvećen i odlasku na hadž, govorio je i o važnosti te islamske dužnosti. Informirao je vjernike da su hadžije iz BiH, koje obavljaju hadž, dobro i da nemaju nikakvih problema.

Nakon klanjanja bajram-namaza, čestitao je svima Kurban-bajram i pozvao ih da svoju sreću zbog ovog velikog blagdana podijele sa porodicom, rođacima i komšijama.

– Bajram je prilika da se porodica okupi, da se razgovara i širi vjera – dodao je muftija Makić.

Visoko

Bajram-namaz na području općine Visoko jutros je klanjan na 40 mjesta, a kao i ranijih godina centralna bajramska svečanost održana je u Šerefudinovoj bijeloj džamiji.

Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao glavni imam Ibrahim ef. Hadžić.

Vjernicima je pročitana i hutba reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Hadžić je pozvao na mir i poštovanje te je vjernicima, uz bajramske čestitke, poželio zdravlje i sreću, osobnu i porodičnu.