Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpuni kolaps

O nestanku struje u BiH oglasili se EPBiH, NOS i ministar Lakić: “Sistem se oporavlja”

struja dalekovod
Foto: Pixsell

Iz EP BiH su javili da proizvode 120 Mw struje iz čega se zadovoljavala 50 posto domaćinstava

Nakon totalnog nestanka električne energije danas u 12.25 sati, Elektroprivreda BiH je počela postepeno da vraća hidroelektrane i termoelektrane u pogon.

Zalagenjm radnika Elektroprivrede BiH nije došlo do kvarova na proizvodnim objektima kompanije, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Oko 50 posto kupaca je već snabdjeveno električnom energijom u BiH, navodi se u saopćenju.

Iz Elektroprivrede BiH su javili da proizvode 120 Mw struje iz čega se zadovoljavala 50 posto domaćinstava. Elektroprivreda će se uskoro oglasiti sa novim informacijama.

Lakić: Sistem se polako vraća

“Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmjereni su ka što skorijem rješavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove”, objavio je na Facebooku federalni ministar energetike Vedran Lakić.

Kako dalje tvrdi, najbitnije je da se vraćaju u pogon termoelektrane i hidroelektrane.

“Pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se čim prije normalizovala distribucija električne energije.

Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom.

Ovo nam je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i trebamo raditi na njegovom unaprijeđenju”, poručio je Lakić.

NOS problemi u prenosnoj mreži

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati, a prema prvim informacijama razlog su problemi u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Sličan scenario desio se i 20. juna ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

-Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju NOS-a BiH.

Raspad u tri države

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države. Također, saznaje se da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sistem u jednom trenutku srušen.