Prijelaz i dalje zatvoren

Situacija na MGP Velika Kladuša – Maljevac mirna

maljevac_migranti333

Predstavnici Granične policije BiH u nekoliko navrata kontaktirali MUP Unsko-sanskog kantona u cilju izmiještanja migranata

Granična policija BiH smatra kako su još 25. listopada osigurani uvjeti za sigurno kretanje ljudi i vozila preko Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša –Maljevac, no Granična policija BiH ne može samostalno donijeti odluku o otvaranju prijelaza.

Iz te bh. policijske agencije podsjećaju kako su odluku o zatvaranju graničnog prijelaza donijeli mjerodavni organa Republike Hrvatske zbog negativne procjene sigurnosne situacije na graničnom prijelazu i okolici.

Stanje u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza (MGP) Velika Kladuša-Maljevac trenutno je mirno i pod kontrolom službenika Granične policije BiH te nakon 24. oktobra nije evidentiran niti jedan incident, a oko 200 državljana visokog migracijskog rizika još uvijek ne želi dobrovoljno napustiti lokalitet van područja prijelaza, na kojemu se nalaze od 24. listopada, priopćeno je iz Granične policije BiH.

U priopćenju se podsjeća kako očuvanje i uspostavljanje narušenog javnog rada i mira, kontrole javnih skupova, okupljanja i kretanja građana izvan područja graničnih prijelaza nisu u nadležnosti Granične policije BiH, već se u skladu s važećim pozitivnim propisima u BiH ti poslovi u nadležnosti entitetskih i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova.

Dodaje se kako su predstavnici Granične policije BiH u nekoliko navrata kontaktirali MUP Unsko-sanskog kantona u cilju izmiještanja migranata s navedene lokacije i ponudili asistenciju i podršku u skladu s mogućnostima.

“Za razliku od kolega iz Republike Hrvatske čija Uprava za granicu raspolaže sa 6.500 službenika (dok ih u Graničnoj policiji BiH ima manje od 2.000) i koja u svakom trenutku na raspolaganju ima specijalne jedinice MUP-a RH-a koje su nadležne za javni red i mir, pripadnici Granične policije BiH nisu imali adekvatnu podršku kolega iz BiH ni u situaciji u kojoj je 250 migranata 24. listopada pokušalo nasilno prijeći na područje Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.

Iz Granične policije BiH upozoravaju kako je zatraženo održavanje izvanredne sjednice Operativnog stožera za pitanje ilegalnih migracija u BiH zbog aktualne situacije u blizini MGP Velika Kladuša – Maljevac, kao i osiguravanje lokacije za smještaj migranata na području USK-a, no i dalje nema odgovora na te zahtjeve.