Krizni štab

Situacija u ZDK kritična: “Bolesnike ćemo slati u Sarajevo i Tešanj”

zdk14 copy

Mjere su, smatra, dobre, ali treba samo insistirati na njihovoj provedbi te najavljuje da će donijeti zaključke da „uozbilje policijske organe, da inspekcija malo više pojača inspekcijske nadzore“

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je trenutna epidemiološka situacija u tom kantonu kritična – kazao je v.d. premijera ZDK Mirnes Bašić.

Na sastanku održanom danas, istakao je Bašić, razgovarali su o novim modelima kako da se Kantonalna bolnica Zenica odupre pritisku zbog velikog priliva Covid-pozitivnih bolesnika.

-U narednom ćemo periodu određeni broj bolesnika upućivati prema Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a određeni broj, koji su, lakše kliničke slike, upućivati prema Općoj bolnici Tešanj, jer i tu imamo slobodnih kapaciteta – kazao je Bašić.

On je napomenuo da je ZDK jedan od osnivača UKCS-a te da im pripadaju 22 kreveta za pacijente, na čemu će insistirati, ali dodaje kako su već dobili usmeno obećanje da će im biti omogućeni kapaciteti koji im pripadaju.

O uvođenju novih, restriktivnijih mjera, istakao je Bašić, nije razgovarano niti će u dogledno vrijeme razgovarati.

Mjere su, smatra, dobre, ali treba samo insistirati na njihovoj provedbi te najavljuje da će donijeti zaključke da „uozbilje policijske organe, da inspekcija malo više pojača inspekcijske nadzore“.

Epidemiološka situacija u ZDK, istakao je ministar zdravstva Adnan Jupić, nešto je malo bolja nego u drugim sredinama, ali problem je nedostatak kadra – primarno anesteziologa i infektologa te smještajnih mjesta za tretiranje tih pacijenata, što će pokušati prevazići određenim zaključcima danas na sjednici Kriznog štaba.

-Mislim da je stvarna brojka oko 950 aktivnih pacijenata. To nije puno, mi smo imali slične situacije i ranije. Ono što je dodatni problem su smještajni kapaciteti i vrlo teška klinička slika naših pacijenata.

Još jednom pozivam građane na suradnju, kao što je to bilo i u proteklom periodu. Ja sam zadovoljan saradnjom, sa velikim dijelom građana ZDK- kazao je Jupić te naglasio kako je „pridržavanje epidemioloških mjera najmanje što u ovom trenutku svi mogu učiniti, ali istovremeno i najveće – da pomognemo zdravstvenim radnicima“.

U narednom će se periodu, najavljuje, intenzivno raditi na promociji vakcinacije, koja je jedina mjera koja može izvući iz krize.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napomenuo je kako su jutros imali hospitaliziranih 139 pacijenata te 12 pacijenata na Odjelu intenzivne njege.

-Šest je bilo na invezivnoj, a šest na invazivnoj ventilaciji. Kapaciteti su, praktično, popunjeni. Dovedeni smo u situaciju da se, svakog trenutka, vrlo lako može desiti da ne možemo primiti više nijednog pacijenta – kazao je Skomorac.

KBZ je, napominje, zbog nedostatka anesteziologa, još prije mjesec dana ukinuo “hladni operativni program” te se hirurški tretiraju samo hitni i onkološki pacijenti.

-Danas će moj prijedlog biti da se ukinu i specijalističke usluge, jer mi moramo povući kadrove u ustanovu i na taj način pokušati da saniramo situaciju u KBZ-u, gdje su nam ti ljudi najpotrebniji.

Moramo se, na neki način, fokusirati na bolnički tretman pacijenata, što je naša primarna obaveza. Drugi je problem što imamo sve veći broj zaraženih zaposlenika, što, također, zahtijeva povlačenje svih potencijalnih rezervi u ljudstvu – kazao je Skomorac.

Tačan podatak zaraženih nema, ali napominje da je do zadnjeg vala bilo zaraženo više od 400 te da se, sada, dnevno evidentira četiri-pet zaraženih.

zdk