Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sivro: U utorak štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima

BiH

Sindikat_strajk

Dvosatni štrajk upozorenja uposlenika u osnovnim školama i vrtićima Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ najavljen je za utorak, 18. septembra. Cilj je povećanje osnovice za obračun plaća zaposlenicima sa sadašnjih 290 KM na 330 KM.

Škola će štrajkovati od 7.35 do 9.35 sati, a vrtići od 7 do 9 sati.

To je na današnjoj pres-konferenciji najavio Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Rekao je da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahtjeva, a najkasnije do 4. oktobra. Bit će prekinut jedino ako većina iz Vijeća roditelja ne bude saglasna s ovom mjerom, a u tom slučaju, sindikalci će preduzeti druge, najavio je Sivro bez više detalja.

Uime sindikalaca iz ove branše, pozvao je Vladu Sarajevskog kantona na intenzivne razgovore sa sindikalcima o povećanju osnovice za plaće u djelatnosti predškolskog odgoja te osnovnog odgoja i obrazovanja. Po njegovim riječima, sindikat je i dosad pokušavao uspostaviti socijalni dijalog, ali bez uspjeha.

Sivro također tvrdi da će biti nadoknađena nastava koja se izgubi u vrijeme štrajka i dodaje da su roditelji zamoljeni za strpljenje i razumijevanje jer sindikalci nemaju drugog načina za rješavanje problema.

Odluka o održavanju najavljenog štrajka upozorenja donesena je u petak.