Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na civile ubijene u Geteovoj broj 4 na Alipašinom Polju

stari gard

Delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog SarajevA 1992.-1995. i Općine Novi Grad Sarajevo položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Geteova 4, na Alipašinom Polju.

Na današnji dan 1995. godine, granata ispaljena sa srpskih položaja usmrtila je pet osoba, od kojih dvoje djece.

„Na današnji dan 1995. godine na ovom mjestu počinjen je jedan u nizu teških zločina tokom opsade grada Sarajeva. U jednom trenu, ovdje je ubijeno pet nedužnih građana Sarajeva, od kojih dvoje djece. Da tragedija bude veća ubijena je jedna cijela porodica, porodica Đorem, bračni par Božo i Hena i njihova petogodišnja kćerka Magdalena. Osim njih ubijeni su Elvir Ahmović koji je imao 17 godina i dvadesetdvogodišnjak Nijaz Bajramović – kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica.

Dodao je da je porodica Đorem tog dana krenula uz pomoć UNPROFOR-a da izađe iz grada, međutim zločinci su u tom trenutku na to mjesto bacili dvije granate i ubili nedužne civile.

„Okupili smo se kao i prethodnih godina da odamo počast nedužno stradalim, da na taj način čuvamo istinu od zaborava i sjećanje na stradale. Ono što posebno boli i što nas opterećuje je saznanje da za ovaj i mnoge druge zločine niko nije odgovarao“, poručio je Grabovica.

Obilježavanju 23. godišnjice masakra prisustvovali su članovi porodica, komšije i prijatelji, te predstavnici mjesnih zajednica Alipašino Polje C-1 i C-2 i predstavnici SDA OO Novi Grad.