Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica bitke

Sjećanje na dan kad je odbranjena Tuzla: “Neka se vječno pamte branioci”

brcanska malta godisnjica rat
Foto: Vlada TK

“Izvršen je napad na Tuzlu, a njeni najbolji sinovi su grad odbranili od tog napada”, rekla je Halilagić

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 32. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti, jedne od ključnih bitki za odbranu Tuzle i tuzlanskog kraja.

Svečanosti su prisustvovale i delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem. Ovom prilikom prisutni su se prisjetili događaja kada su pripadnici policije i Teritorijalne odbrane Tuzla zaustavili snage bivše JNA, te spriječile zauzimanje ili podjelu grada Tuzle.

-Najvažnija poruka koju danas možemo poslati je da u vezi sa događajima na Brčanskoj Malti 1992. godine ne postoji dvije historije, kako su danas pisali neki mediji. Ovdje je bila jedna historija, jedna historijska činjenica, a to je da je Tuzla na današnji dan odbranjena. Izvršen je napad na Tuzlu, a njeni najbolji sinovi su grad odbranili od tog napada. To je i dokazano kroz procese i kroz presudu Iliji Jurišiću i tu se definitivno sva priča završava. To je poruka koju danas šaljemo iz Tuzlanskog kantona, Tuzle, sa Brčanske Malte – rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te se zahvalio svima koji su taj dan i kasnije bili na prvoj liniji odbrane Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju na Brčanskoj Malti, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona se, zajedno sa drugim delegacijama i građanima Tuzle, u ceremonijalnoj povorci duž sjeverne saobraćajnice uputila od Brčanske Malte do kompleksa spomen obilježja na Slanoj Banji. Polaganjem cvijeća odata je počast braniteljima i civilnim žrtvama poginulim tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-‘95.

brcanska malta godisnjica rat
Foto: Vlada TK

Delegaciju Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona osim premijera Halilagića i predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića, činili su i poslanik u Skupštini Šekib Umihanić, ministri Dušanka Bećirović, Ahmed Omerović, Denis Bećirović i Damir Gazdić, te savjetnik premijera TK Nahid Mehić, saopćeno je iz Vlade TK.