Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u periodu 1992.- 1995.

Sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva: “Masa je onih koji su odgovorni za ubistvo 1.601 djeteta”

01 (1) (1)

Tokom opsade Sarajeva ukupno je ubijeno 1.601 dijete, a na spomen-obilježju postavljen je postament koji sadrži imena stradale djece

Brojne delegacije danas su položile cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Među delegacijama bili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Danas se sjećamo ubijene djece opkoljenog Sarajeva, odajemo poštovanje svim žrtvama i ono što u ovom trenutku najviše boli je to da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine, odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za ubistvo 1.601 djeteta i svi oni moraju da odgovaraju. To je posao Tužilaštva BiH – izjavio je Džaferović

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović također su odali počast mališanima koji stradali tokom agresije.

– Ovo je jedna od tužnih godišnjica koju obilježavamo. Obilježavamo smrt 1.601 djeteta, prekinutu mladost i dječiju igru. Danas smo došli ovdje da iskažemo svoje sjećanje, a i poštovanje roditeljima da suosjećamo s njihovom boli jer bol koju nose roditelji izgubljene djece je nenadoknadiva. Tu smo da zajedno s njima podijelimo ovu tugu. Također, smatram da je ovo prilika da se uputi poruka cijelom svijetu da ovo što se desilo Sarajevu da se više nikada i nigdje ne ponovi. Nažalost svjedoci smo Ukrajine i da se ponovno u 21. stoljeću na drugom mjestu dešavaju ovakve sudbine kakve su bile u Sarajevu – kazala je Mahmutbegović.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica bio je među brojnim građanima koji su prisustvovali prigodnom programu izvedenom povodom Dana sjećanja na stradalu djecu Sarajeva.

– Hor sastavljen od učenika iz 23 škole iz Kantona Sarajevo otpjevao je tri numere “Samo da rata ne bude”, “Hajmo Bosno” i “Ostajmo ovdje”. Zahvaljujemo se i Benjaminu Isoviću na izvedenim recitalima, koje je sve prisutne dirnuo u srce jer su imali svoju težinu i poruku – rekao je Grabovica.

Njegova poruka je da se treba njegovati sjećanje na djecu i čuvati istina od zaborava.

– Trebamo na ovakav jedan način posebno mladima poslati poruku šta se to događalo 90-tih godina najmlađoj populaciji ovog grada. Oni trebaju tu istinu čuvati od zaborava – dodao je Grabovica.

Tokom opsade Sarajeva ukupno je ubijeno 1.601 dijete, a na spomen-obilježju postavljen je postament koji sadrži imena stradale djece.