Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UDIK

Sjećanje na žrtve ubijene na Kazanima: “Spomen ploča Caci postavljena na zid osnovne škole”

Spomen obiljezje Kazani – AA 4

U povodu godišnjice, u dnevnom listu Oslobođenje, UDIK objavljuje čitulju kao sjećanje na žrtve zločina počinjenih od pripadnika 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 29. godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

– Dok je većina vladajući političkih elita podizanjem obilježja odlučila zatvoriti ovu temu, mi kao predstavnici civilnog društva smatramo da je ovo pitanje još neriješeno i iznimno važno za istinsko suočavanje s prošlošću. Nakon brojnih inicijativa i apela hrabrih pojedinaca i civilnog društva, Grad Sarajevo je 2021. godine podigao spomen-ploču na Kazanima. Međutim, takvo zdanje ne donosi kontekst dešavanja na Kazanima, niti navodi počinioce ovih nedjela – navode iz UDIK-a.

Nedostaje i važna informacija da broj ubijenih nije konačan. Isto tako, Grad se, kako su dodali, nije udostojio da o tom pitanju konsultuje porodice žrtava nego je nastojao tražiti istomišljenike u sprovođenju prividne memorijalizacije i sjećanja na ubijene. To, navode iz UDIK-a, pokazuje i činjenica da je na zid osnovne škole Edhem Mulabdić ponovo postavljena spomen-ploča Mušanu Topaloviću Caci.

U povodu godišnjice, u dnevnom listu Oslobođenje, UDIK objavljuje čitulju kao sjećanje na žrtve zločina počinjenih od pripadnika 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

– Informacije koje su izostavljene na spomen-ploči navedene su u osmrtnici. Primjer su kako je tekst na spomeniku trebao izgledati i kako je Grad Sarajevo mogao pokazati da zaista teži ka iskrenom pomirenju i boljoj budućnosti svih njegovih stanovnika. Nadamo se i želimo da vjerujemo da će unutar domaćih političkih struktura proraditi savjest o potrebi ispravljanja greške napravljene na spomeniku na Kazanima. Gradonačelnica nije pokazala volju da se sastane sa članovima porodica ubijenih i da porazgovara o njihovim potrebama kada je ova tema u pitanju. Potrebno je dati priliku onima koji su nevidljivi i zanemareni u zajednici i pokazati da su i oni važan dio našeg društva – ističu iz UDIK-a.

S obzirom na to da su reakcije javnosti nakon postavljanja ploče na Kazanima pokazale da će ovo obilježje slabo služiti u svrhu edukativne memorijalizacije, UDIK je istakao inicijativu komemorisanja žrtava u gradu Sarajevu što bi svakako značilo članovima porodica ubijenih. A to bi se postiglo, kako dodaju, obilježavanjem mjesta reekshumacije žrtava na groblju Sveti Josip.

– Poznato je da su žrtve sa lokaliteta Kazani, Gaj i Grm Maline ekshumirane u novembru 1993. godine na ovim lokacijama, a 1998. godine reekshumirane na pomenutom sarajevskom groblju. Obilježavanjem ove masovne grobnice Sarajevo će pokazati poštovanje i brigu prema svim svojim žiteljima, ali i biti primjer svima kako se jedan grad koji je prošao strahote opsade istinski suočava sa ratnim mrljama svoje prošlosti – saopćeno je iz UDIK-a.