Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

isti čovjek, dva mišljenja

Sjećate li govora Zorana Milanovića 2010. u Sarajevu?

New Project – 2021-07-12T221855.735

Predsjednik Republike Hrvatske izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako nije nacionalista, ali da mora reći da je Hrvatima ukradeno pravo biranja svog člana Predsjedništva BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ne tako davno imao potpuno drugačije stavove o Bosni i Hercegovini i Željku Komšiću.

Predsjednik Republike Hrvatske izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako nije nacionalista, ali da mora reći da je Hrvatima ukradeno pravo biranja svog člana Predsjedništva BiH.

– Poštovanje prema Bosni, duboko poštovanje i tuga prema žrtvama i porodicama, ali Hrvatima se, ustvari, ukralo pravo da biraju svog člana Predsjedništva BiH. Šta u tome nije jasno? Šta je tu moralno? Šta je tu ispravno? – izjavio je hrvatski predsjednik nakon sastanka s rektorom i prorektorima Sveučilišta u Mostaru i predavanja koje je održao na tom sveučilištu.

Ponovio je ga njegov stav o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne čini nacionalistom.

– Dakle, ja moram, da bih bio kozmopolit, simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalist i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova i upravo zbog toga dublje od toga ne idem. Detalji izbornog zakona – to me ne zanima. Treba li ga mijenjati? Ne znam. Zašto? Zato što ovo što treba napraviti je prema Ustavu Bosne i Hercegovine. Sve je jasno – kazao je novinarima predsjednik Milanović.

Pritom je istaknuo kako prvih deset godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima bira člana Predsjedništva, a “onda se neko pametan toga dosjetio”.

A, prije 11 godina, upravo je Zoran Milanović klicao Željku Komšiću i podržavao njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

To se desilo 2010. godine kada se Milanović kao predsjednik hrvatskog SDP-a obratio na centralnom predizbornom skupu bosanskohercegovačkog SDP-a u Sarajevu.

“Dragi građani Sarajeva, dragi prijatelji, dragi susjedi, iz Hrvatske i Srbije su u ovaj grad i ovu zemlju prečesto dolazili mentori i tutori. Ne dolazim ni kao mentor, ni kao tutor, nego kao prijatelj, kao evropski socijaldemokrat da pružim podršku pravim ljudima, Željku Komšiću za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Zlatku Lagumdžiji. Da budete najjači jer dolazimo iz iste porodice, bez obzira koje smo vjere, nacije, porijekla – dijelimo nekoliko temeljnih vrijednosti: sloboda, pravda, jednakost. To su temeljne ljudske vrijednosti”, istakao je Milanović.

Danas je Milanović, 11 godina kasnije, poručio “da nije bilo primjerene reakcije kada je 2006. godine po prvi put Hrvatima uskraćeno pravo da imaju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH”.

– Ja sam čak bio benevolentan prema takvom ishodu. Pogriješio sam. Računao sam na dobronamjernost tadašnjeg čovjeka koji je ušao u Predsjedništvo. To se nije dogodilo – kazao je.