Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje lokalne vlasti

Sjećate li se bojkota i priče o vraćanju mandata? Potpisana koalicija u Srebrenici

moja adresa srebrenica

Sjednica Skupštine općine Srebrenica trebala bi biti održana sutra, na kojoj će biti imenovan zamjenik načelika Općine, predsjednik Skupštine i načelnici odjeljenja Općinske uprave Srebrenica

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, predstavnik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović i odbornici incijative „Moja adresa Srebrenica“ danas su u Srebrenici potpisali koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti.

Predsjednik kluba odbornika „Moja adresa Srebrenica“ Zulfo Salihović kazao je Feni da koalicionim sporazumom se obavezuju dva politička bloka na zajednički rad i saradnju u Skupštini općine Srebrenica.

– Sporazumom su definirane raspodjele pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i što je veoma bitno za sporazumom je precizirana saradnja i zajednički rad na iznalaženju dodatne finansijske podrške sa svih nivoa vlasti. Sastavni dio ovog sporazuma jeste i Aneks koji je pripremljen i kojeg će potpisati predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Taj Aneks se odnosi na osiguranje dodatnih finansijskih sredstava koja će biti namijenjena za ekonomski oporavak Srebrenice – rekao je Feni Salihović.

Sjednica Skupštine općine Srebrenica trebala bi biti održana sutra, na kojoj će biti imenovan zamjenik načelika Općine, predsjednik Skupštine i načelnici odjeljenja Općinske uprave Srebrenica.

Podsjećamo, predstavnici koalicije “Moja adresa Srebrenica” bojkotovali su ponovoljene izbore u Srebrenici 21. februara, te su tada najavili da neće prihvatiti ranije osvojene mandate u Skupštini opštine. No, nedugo zatim, promjenili su mišljenje.

– Prihvaćanje mandata je jedna od opcija. Ulazak u vlast nije opcija bez odluke Ustavnog suda, donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, otvaranje dijaloga o pravednom rješenju za Srebrenicu sa novim statutom – naveo je Sadik Ahmetović 5. marta u izjavi za Fenu.

Mandate su prije bojkota bili osigurali sljedeći kandidati na listi “Moja adresa Srebrenica”: Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić.

Načelnik Srebrebnice Mladen Grujičić (SNSD), nakon što je proglasio pobjedu na ponovljenim izborima, tada je poručio:

– Ako ne bude bošnjačkih predstavnika u vlasti Bošnjacima se neće ništa desiti, jer postoji dio kolača koji pripada Bošnjacima i tako će biti raspoređen onima koji žive u Srebrenici. Bošnjaci koji su osvojili ranije mandate ne vjerujem da ih neće prihvatiti, ako se to desi onda će Bošnjaci ostati sami i biti prepušteni sami sebi. Ukoliko se desi to čudo da oni odustanu od svojih mandata, vjerovatno će se naći na listama stranaka neki Bošnjaci koji će prihvatiti odgovornosti i voditi svoj narod na najbolji mogući način – kazao je Grujičić.