"Nema obraza"

Sjećate li se kako je jedan bivši predsjednik SDA postupao s kadrovima poput Novalića?

novalic (2)

Zanimljivo je da u jednom dijelu, braneći Novalića, iz SDA praktički aboliraju i pravdaju sve sumnjive i kriminalne radnje za koje se vezuje ime lidera SNSD-a Milorad Dodika?!

Aktuelni federalni premijer Fadil Novalić jučer je prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja pri nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih sa budžetskih 10,5 miliona KM.

U istom predmetu direktor FUCZ Fahrudin Solak osuđen je na šest godina zatvora. Vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđen je na pet godina zatvora. Skandal sa respiratorima otkriven je u aprilu 2020., suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta 2023. godine.

Iako je Novalićeva vlada odmah po izbijanju skandala suspendovala Solaka, u stranci aktuelnog premijera, SDA, nisu smatrali da i Novalić treba otići. Naprotiv, od izbijanja skandala, pa čak i nakon prvostepene osuđujuće presude, ta stranka podržava Novalića.

Iz SDA su se jučer oglasili nakon presude Novaliću, po matrici koju već 30 godina slušamo od skoro svih stranaka kada im se visoki funkcioner nađe u problemu sa zakonom. Samo je razlika da li se uz pojam ugroženosti vezuju Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Poručili da se radi o politički montiranom procesu, da je Novaliću proces montiran samo zato što je Bošnjak… Dobar dio saopštenja (možete ga u cijelosti pročitati OVDJE) mogao bi se svesti na prostu rečenicu “pa kradu i Srbi i Hrvati, što njima ne branite”.

“Dokaz”

Zanimljivo je da u jednom dijelu, braneći Novalića, iz SDA praktički aboliraju i pravdaju sve sumnjive i kriminalne radnje za koje se vezuje ime lidera SNSD-a Milorad Dodika?!

Tako iz SDA kao dokaz da je protiv Novalića proces politički montiran navode “činjenicu da Tužilaštvo BiH ni u jednom drugom slučaju s kojim je javnost upoznata nije podiglo optužnicu. Nema optužnica i suđenja protiv čelnih ljudi entiteta RS za nabavke opreme i poljske bolnice u vrijeme pandemije, kao što ih nije bilo ni za vilu na Dedinju, ni za Pavlovića banku, ni za antiustavni referendum i niz drugih afera”.

Ono što je zanimljivo, a na što je u svojoj objavi na Twitter profilu podsjetila analitičarka Ivana Marić, jeste da je SDA nekada ranije zauzimala ipak malo drugačiji stav prema funkcionerima koji se nađu i na optužnici, a kamo li budu i (provostepeno) osuđeni.

Marić je navela slučaj bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića. Njega je vrh stranke natjerao da podnese ostavku nakon što se njegovo ime našlo na optužnici za kriminalne radnje.

No, tada je na čelu SDA bio Sulejman Tihić.

Tihić i Izetbegović / FOTO: Twitter

“Ako se pitate kako je SDA mogla pasti ovako nisko, sjetite se da je, dok je Tihić bio predsjednik SDA, svaki funkcioner SDA morao podnijeti ostavku čak i nakon što se potvrdi optužnica protiv njega. Tihić je 2009. natejrao Brankovića da podnese ostavku na mjesto Premijera FBiH”, napisala je Marić, uz fotografiju na kojoj je vijesti iz tog perioda, a u kojoj je Branković potvrdio da je podnio ostavku i naveo razloge zašto je to učinio.

“Odluku sam donio nakon završenog Petog kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvatam kao podršku zahtjevu Predsjednika SDA Sulejmana Tihića, da podneseme ostavku na funkciju premijera Federaacije BiH”, poručio je tada Branković.

Šehić: Nema obraza

Izborni zakon BiH jasno kaže da mandat izabranom i imenovanom zvaničniku prestaje ukoliko je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora šest mjeseci i veću.

Kazao je to za Radio Slobodna Evropa Vehid Šehić, bivši sudac i član Centralne izborne komisije BiH.

S obzirom na to da je u Novalićevom slučaju riječ o prvotepenoj presudi i da se ovo ne može primijeniti, Šehić ističe da je važno pomenuti da osim krivične, postoji i moralna, ali i politička odgovornost.

“Na Zapadu imate krivičnu odgovornost, imate političku odgovornost, imate moralnu odgovornost u političkom životu. Kod nas se uvijek pozivaju na presumpciju nevinosti, i jeste kada se govori o krivičnoj odgovornosti”, kaže Šehić ali i dodaje:

“Međutim, mi se moramo izboriti da postoji ta politička odgovornost. Ja ću vas samo podsjetiti, raniji predsjednik Njemačke koji je digao neki kredit prije nego je izabran za predsjednika. Pa se sumnjalo jer mu je prijatelj bio direktor banke, i on je odmah podnio ostavku. Kasnije je u postupku utvrđeno da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali je on smatrao da je ta činjenica dovela u pitanje kredibilitet i integritet ličnosti, a posebno funkcije koju je obavljao. Kod nas toga nema, što bi se narodski reklo – nema obraza.”