Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Komisije za referendum u RS-u

komisija za referendum3

Peta sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, kao danu tog bh.entiteta, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Srpski predstavnici vlasti RS-a i dalje tvrde da je neophodno održati referendum, iako su najavili i izmjene Zakona o praznicima da bi se sporni Dan RS-a prilagodio, što je i zatraženo u odluci Ustavnog suda BiH još prošle godine.

To prilagođavanje, po najavama iz RS-a, moglo bi da bude na način da se ukine obaveznost obilježavanja Dana RS-a za sve one koji ne mogu da se identifikuju s tim praznikom.

Iz Narodne skupštine RS-a su ranije Ustavnom sudu BiH uputili zahtjev za preispitivanje odluke o 9. januaru, koji će ta pravosudna institucija razmatrati 17. septembra na plenarnoj sjednici.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je istakao da postoje načini da se situacija u vezi s referendumom o Danu RS-a riješi putem zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira BiH.

– Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro poznati – apeliramo na RS da ne održi referendum – naglasio je Inzko, dodajući da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne, te da “nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu”.

I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS-u, protiv kojeg su i bošnjački predstavnici vlasti.

Prošle sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS-a na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.

Sud je, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer Komisija za provođenje referenduma RS-a nije ovlaštena za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.