Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica parlamenta FBiH prekinuta zbog neslaganja HDZ i SDA

federalni-parlament

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prekinuta je nakon što se poslanici danas nisu izjasnili o spornom Nacrtu zakona o šumama, jer nije postojala saglasnost SDA i HDZ-a BiH.

Riječ je o sjednici Predstavničkog doma koja je prekinuta 13. jula.

Poslanik Demokratske fronte Dženan Đonlagić ocijenio je da je ovo danas “kozmetička sjednica” na kojoj nema rasprave o suštinskim pitanjima, te da HDZ BiH zagovara da niži nivoi vlasti dobiju pravo raspolaganja.

On je za Prijedlog zakona o šumama rekao da je suština da kantoni dobiju pravo korištenja resursa. “DF neće dozvoliti da opštine dobiju pravo da raspolažu državnim resursima”, poručio je Đonlagić.

Poslanik DF-a Mahir Mešalić nazvao je sjednicu farsom, te ocijenio da je isključivo sazvana zbog pritiska javnosti i opozicije zbog nerada Parlamenta FBiH.

“Ovo je dokaz da koalicija SDA-HDZ BiH ponovo ne funkcioniše i da nisu postigli dogovor. Ovo je eklantan primjer da se u Parlamentu FBiH mogu usvojiti samo izvještaji o zaduženju”, rekao je Mešalić.

Poslanik Ilhan Bušatlić tražio je da mu se dostave podaci o primanjima, uključujući i isplate naknada za odvojen život federalnim parlamentarcima, te pojasnio da se Predstavnički dom sastaje sezonski, odnosno svaka četiri mjeseca, te da građani moraju biti upućeni u činjenice.

“Jadni su građani sa ovakvim parlamentom i vladom. Pogledajte sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i vidjećete da su oni za nas parlament”, rekao je Bušatlić.

Poslanik SDP BiH Elvir Karabajić kaže da se čelnici stranaka ništa ne mogu dogovoriti zbog čega postoji zastoj od četiri mjeseca.

Iz vladajuće koalicije, međutim, tvrde da su riješena suštinska pitanja. Poslanik HDZ-a BiH Josip Bagarić rekao je da je sutrašnja sjednica važna.

“Neće se razgovarati o igrama na sreću. Za ostala pitanja koja će sutra biti na dnevnom redu, koalicija je saglasna”, istakao je Bagarić.

Poslanici su danas usvojili Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, te Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEK Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta razvitka ruralnog preduzetništva.

Usvojeni su i Prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na izvještaje i to Izvršenje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu, Izvršenje finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu i Izvršenje finansijskog plana Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu.