Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjetimo se Pozderaca: Graditeljima bh. državnosti se kroz istoriju namještaju afere

BiH

krug 99 (1)

U Bosni i Hercegovini postoji kontinuitet demoniziranja graditelja državnosti, poručeno je s današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sesiji o temi “Demoniziranje graditelja državnosti – od Nurije i Hamdije Pozderca do…” poručeno je da se od ZAVNOBiH-a do danas “dešavaju afere” koje se povezuju s ljudima za koje se kasnije ispostavilo da su bili “neosporni nosioci državotvorne ideje BiH i afirmacije državnosti BiH”.

Među osobama koje su, nezavisno od historijskih okolnosti, ideoloških razlika, od ZAVNOBiH-a do danas, radili na afirmaciji državotvornosti BiH, izgradnji države BiH i njenom suverenitetu u realnim historijskim okolnostima, posebno su istaknuti Nurija i Hamdija Pozderac.

Publicista Alaga Dervišević je kao uvodničar današnje sesije Nuriju i Hamdiju Pozderca nazvao bh. velikanima i herojima koji su se u određenom historijskom vremenu borili za novo vrijeme, novu državu, novi sistem.

Nurija Pozderac (rođen 15. januara 1892. godine u Cazinu) je bio je učesnik Prvog zasjedanja Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održanog 26. i 27. novembra u Bihaću. Na ovom zasjedanju je izabran za potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a. Kako je kazao Dervišević, Nurija Pozderac je bio prvi čovjek koji je na zvaničnom važnom skupu spomenuo obnavljanje države BiH i ravnopravnost muslimana u BiH, dok je Hamdija taj proces priveo kraju.

“On (Nurija op.a) je bio na AVNOJ-u, otišao je u partizane, nakon sedam – osam mjeseci je poginuo na Sutjesci (1943. godine). Ta odluka i ta rezolucija koja je donesena na AVNOJ-u je bila glavni dokumenat kroz sva događanja u toku Drugog svjetskog rata i sljedeće skupove. Hamdija Pozderac je taj proces, koji je Nurija otvorio na prvom zasjedanju AVNOJ-a, kasnije politički, pravno i ustavno priveo kraju. Pod njegovim rukovodstvom, prvo krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, rješavanje nacionalnog pitanja, a drugo Ustav iz 1974. godine kojim je BiH zvanično definisana kao suverena država”, podsjetio je Dervišević.

Alaga Dervišević

Istakao je da je Hamdija bio predsjednik ustavne komisije SFRJ 1970-ih i 80-ih i glavni nosilac procesa okupljanja bh. inteligencije, zbog čega je, kako je kazao, kasnije platio glavom od velikosrpskih ideologa.

Hamdija Pozderac je rođen 15. januara 1924. godine u Cazinu, a umro je u aprilu 1988. godine u Kliničkom centru bolnice Koševo u Sarajevu i to pod i danas još nerazriješenim okolnostima.