Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Skandalozna izjava Turković: Nakon respiratora malo ko ima hrabrosti za proces “privatnih nabavki” vakcina

FNA_1350121 (1)

Potvrđeno je da BiH ima “hladni lanac” za skladištenje Pfeizerovih vakcina i imamo najavu da bi vakcine mogle stići u narednih nekoliko dana – rekla je Turković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o Komisiji za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koji će biti proslijeđen u Bruxelles.

Ministrica Turković izjavila je na presici nakon sjednice da je promijenjen naziv Komisije od prvobitnog “za integracju u NATO” u sadašnji “za saradnju s NATO-om”.

Pojasnila je da će Komisiju činiti po sedam predstavnika svakog naroda koji će donositi odluke po istom principu kao i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u dva kruga glasanja.

Turković je dodala da je razgovarano i o vakcinaciji protiv koronavirusa, te da smo još u fazi čekanja da taj proces počne.

“Bilo je razgovora o pitanju vakcinacije protiv Covida. Mi smo još u fazi iščekivanja da vakcinacija krene, ali potvrđeno je da BiH ima hladni lanac za pohranjivanje Pfizer vakcine. Očekujemo da će se mimo Covax mehanizma doći i vakcinacija koja je dio, čije će plaćanje biti preko IPA fondova. Imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i krene se s procesom”, kazala je Turković.

“Sve što se priča da nema preduslova, ne stoji i nije tačno. Sve što je bilo do BiH je učinjeno. Uplatili smo iznose koji su potrebni. Ako postoji krivica, onda je na dobavljačima koji je trebao dostaviti vakcine. Procesi su bili mnogo usporeniji nego se moglo očekivati. Očigledno nismo bili agresivni kao što su druge zemlje bile agresivne”.

Turković je danas istakla da bi nakon “slučaja respiratori” malo ko imao hrabrosti da se upusti u proces “privatnih nabavki” vakcina.