BiH

SKB Mostar: Bakterija nije uzrok smrti tri bebe!?

14/09/2016

U povodu pisanja mostarskoga Dnevnog lista kako su na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u nepunih mjesec dana umrle tri bebe, te kako roditelji dviju preminulih beba sumnjaju da je uzrok smrti njihove djece bakterija klebsiella pneumonija, iz SKB-a Mostar ističu da je rađena bakterijska analiza te da uzrok smrti nije spomenuta bakterija.

“Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16. kolovoza, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti”, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje SKB-a Mostar.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB-u Mostar, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost.

Iz mostarske bolnice navode kako je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko se radi o malodobnim osobama, takvi se podaci ne mogu iznositi u javnost.

Iz SKB Mostar podsjećaju kako Odjel za neonatologiju, na kojem su u proteklih mjesec dana preminule tri bebe, skrbi za bebe iznimno narušenog zdravlja kojima je odmah nakon rođenja zbog raznih medicinskih razloga potrebna hospitalizaciju te daljnja medicinsku skrb i liječenje.

“Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula u subotu, 10. rujna, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju te je kao takva i hospitalizirana”, navodi se u priopćenju.

Mostarski list piše kako su sredinom prošlog mjeseca, točnije 16. i 21. kolovoza, preminula dvije muške bebe iz Mostara. Treći dječak koji je preminuo 10. rujna je iz Drvara, a obitelj je zatražila obdukciju.

U prva dva slučaja kao uzrok smrti navedena je sepsa, a dječaci su živjeli svega četiri dana nakon poroda, navodi Dnevni list te podsjeća da su u lipnju 2015. godine na Odjelu za neonatologiju SKB Mostar tri bebe preminule zbog infekcije bakterijom klebsiellom pneumonijom.

Komentari