nova taksa

Skijaši na Jahorini će plaćati snijeg

Jahorina
FOTO: OC Jahorina

Formirana je radna grupa koju čini deset članova, a čiji je zadatak da to sprovede u djelo

Vlada RS prihvatila je inicijativu iz Olimpijskog centra Jahorina da se na ovoj planini plaća posebna taksa iz koje će se finansirati sistem za osnježavanje i vertikalni transport, saznaje portal CAPITAL.

Formirana je radna grupa koju čini deset članova, a čiji je zadatak da to sprovede u djelo.

“Zadatak interresorne grupe je da sačini tekst zakona kojim će normirati pitanje naplate posebne turističke takse na Jahorini i da isti putem Ministarstva trgovine i turizma dostavi vladi Republike Srpske na razmatranje radi sprovođenja dalje procedure”, stoji u rješenju Vlade.

Iz ministarstva trgovine i turizma su za CAPITAL kazali da će radna grupa u narednim danima održati prvi sastanak i krenuti sa radom. O svemu će, obećavaju oni, javnost biti na vrijeme obaviještena.

Priznaju da hotelijeri nisu oduševljeni ovom idejom. Ipak, ponudili su im “stolicu” u grupi.

“Olimpijski centar Jahorina ranije je izlazio u javnost sa inicijativom za uvođenje posebne turističke takse na Jahorini, što je naišlo na oštre reakcije jahorinskih hotelijera. U cilju iznalaženja najboljeg rješenja, oformljena je Radna grupa u čijem radu će, uz predstavnike Vlade RS i Grada Istočno Sarajevo, učestvovati i predstavnici Udruženja hotelijera i Olimpijskog centra Jahorina”, kažu oni.

Iz ovog ministarstva ne otkrivaju koliki će se namet plaćati.

Predsjednik nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek je ranije kazao da je ideja da se za vrijeme dok rade sistem za osnježavanje i vertikalni transport, plaća naknada između šest i deset maraka po krevetu.

Iako ne govore o detaljima, CAPITAL saznaje da je zakonsko rješenje već spremno te da je preostalo samo da se usaglase detalji među kojima je i sistem naplate, gdje postoji inicijativa da sve ide preko Poreske uprave Republike Srpske.

Takođe, kako se saznaje, taksa se ne bi naplaćivala za ovu zimsku sezonu jer su cijene davno formirane a dobar dio aranžmana je već prodat.