Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skladište u Rakovici spremno za oduzetu imovinu

rakovica skladiste33

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom ubuduće će u aktivnostima imati podršku Sudske policije Federacije BiH. Nedavno potpisani sporazum o saradnji trebao bi ubrzati i povećati sigurnost u postupcima oduzimanja nelegalno stečene imovine. Od početka reforme pravosuđa 2003. pa do 2015. godine sudovi u FBiH donijeli su rješenja o oduzimanju imovine vrijedne 15 miliona KM. Međutim, formiranjem Agencije napravljen je značajan iskorak.

Konačna odluka

– Stvorene su pretpostavke za početak preuzimanja oduzete imovine. Sudovi donose rješenja o oduzimanju i ta imovina se povjerava na čuvanje Agenciji, privremeno. Što se trajnog oduzimanja tiče, postoje modaliteti gdje se to prodaje, poklanja… Sa privremeno oduzetom imovinom Agencija postupa u skladu sa principom dobrog domaćina – treba da očuva vrijednost te imovine i da čeka šta će sudovi odlučiti, odnosno da li će ona postati vlasništvo Federacije ili će se u nekom postupku vratiti od koga je oduzeta, kaže nam direktor Agencije Kenan Kapo.Podsjeća da Agencija ima skladište u Rakovici.

– U susret nam je izašao federalni MUP, a Vlada je donijela odluku da se dio skladišnog prostora MUP-a dodijeli Agenciji na dugoročno korištenje bez naknade. To skladište je u fazi opremanja, ali već danas se tu može pokretna imovina skladištiti, naglašava Kapo.

Dodaje da od momenta početka postupka pa do oduzimanja imovine treba proći niz godina dok sud ne donese konačnu odluku i ne kaže šta s tom imovinom uraditi.

– S obzirom na to da su ovo počeci, ono što me raduje i što je ohrabrujući pokazatelj u svemu ovome jeste da se ovaj zakon uveliko primjenjuje. Evo, imate u Kantonalnom sudu u Sarajevu 11-12 jako velikih predmeta. Kantonalni sud donio je jednu presudu da se oduzima određeni broj dionica koje postaju vlasništvo FBiH, otkriva Kapo.

500.000 KM

Dobra vijest je i da je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici odobrila izdvajanje sredstava s pozicije tekućih transfera neprofitnim organizacijama utvrđenih federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Riječ je o 500.000 KM namijenjenih za nesmetano funkcionisanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Kako je iz Vlade saopšteno, sredstva će biti korištena za operativne poslove Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koji su neophodni za njeno nesmetano funkcionisanje. Odluka je donesena u skladu s budžetom FBiH za 2017. godinu i Zakonom o njegovom izvršavanju.

Federalna Vlada je usvojila i planove rada za 2017. više federalnih institucija, a kada je riječ o ovoj agenciji, među strateškim ciljevima je jačanje kapaciteta za upravljanje oduzetom imovinom.

– S ciljem izvršenja planiranih zadataka, Agencija će privremeno ili trajno oduzete predmete od kulturne, historijske, umjetničke i naučne vrijednosti ustupiti specijaliziranim ustanovama s kojima će sačiniti pojedinačne ugovore o čuvanju, zakupu ili poklanjanju ove imovine. U periodu prije pravosnažnosti presude, Agencija će osigurati čuvanje nekretnina i pokretnina kako njihova vrijednost ne bi bila degradirana, a po pravosnažnosti presude nastojat će da postigne maksimalnu cijenu pri prodaji oduzete imovine, da bi oštećeni u što većoj mjeri bili namireni, navedeno je iz Vlade.