skrb o životinjama

Sklonište za životinje pored Mostara brine o više stotina pasa (FOTO)

psi mostar (2)

Sklonište koje za sada skrbi o napuštenim psima, a u planu je da uskoro počne prihvaćati i mačke, nalazi se u mjestu Kozice u neposrednoj blizini Mostara

Udruga za zaštitu životinja Animal Care Centar (ACC) iz Mostara u veljači ove godine otvorila je prvo sklonište za životinje u Hercegovini.

Sklonište koje za sada skrbi o napuštenim psima, a u planu je da uskoro počne prihvaćati i mačke, nalazi se u mjestu Kozice u neposrednoj blizini Mostara.

Stray Village Animal Care Centar prihvatilište je za pse u pravom smislu te riječi, a uvjeti u kojima borave psi više su nego dobri. U boksu osim dovoljnih količina vode i hrane, nalaze se i rashladni uređaji koji psima na ovim pasjim vrućinama olakšavaju život.

Ambulanta, hrana i voda, razni pripravci i lijekovi, pseći povoci, lanci… prizor je koji vas dočeka na ulazu u sklonište. Lavež pasa i svjež zrak na ovom proplanku s kojeg pogled puca na Mostarsko blato, zoran su prikaz onoga kako sklonište za životinje treba izgledati.

Pored samih boksova za pse, sklonište ima i ogromno dvorište u kojem se psi puštaju u skupinama kako bi dobili potrebnu fizičku aktivnost.

Sedamdesetak različitih pasa trenutno se nalazi u ovom azilu, a volonteri ACC-a kažu kako je od otvaranja skloništa kroz njega prošlo nekoliko stotina pasa.

Od jazavičara i mješanaca preko lovačkih posavaca do čistokrvnih labradora i haskija… Broj pasmina gotovo je jednak broju pasa koji su tu našli svoj privremeni dom.

ACC je jedino sklonište u Hercegovini koje je dio “trace” sustava što omogućava da psi iz tog skloništa poslije 21-dnevne karantene, mogu napustiti BiH i biti udomljeni u nekoj od zemalja Europske unije.

Svaki pas koji dođe u sklonište prvo bude veterinarski obrađen i, po potrebi, izoliran u karanteni. Da bi mogao napustiti BiH i biti udomljen u zemljama EU, mora biti čipiran, steriliziran/kastriran, očišćen od unutarnjih i vanjskih nametnika. Nakon toga pas dobiva putovnicu s kojom odlazi u novi dom u EU.

Do sada je veći broj pasa udomljen u Njemačkoj preko partnerske organizacije Streunerglock e.V.

Stanovnici mostarskog azila uskoro bi trebali dobiti nove cimere – mačke, a izgradnja njihove kuće je u tijeku.

Volonteri ističu kako su propisi držanja i skrbi o mačkama drukčije, pristup tim životinjama je drukčiji, bolesti su drukčije, kao i ponašanje, stoga je mačkama potrebno i drukčije pristupiti.

Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton podržali su ovaj projekt, a azil posjeduje svu potrebnu dokumentaciju.

Iz ACC-a ističu kako korist od azila za pse ima šira društvena zajednica, pa bi bilo dobro kada bi financijska potpora institucija bila još izdašnija.

Psi su, poslovično je to poznato, najbolji prijatelji ljudi, a volonteri iz ovog azila svjedoče kako i čovjek može biti najbolji prijatelj psu.