Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skokom uz baklje sa Starog mosta Koschnicku odana posljednja počast

baklje stari most pr

Skokom bez aplauza sa Starog mosta, koji je s bakljama u rukama u mrakom skrivenu Neretvu izveo iskusni skakač Admir Delić, večeras se grad na Neretvi na sebi svojstven način oprostio od Hansa Koschnicka, koji će u povijesti ostati upisan kako prvi evropski upravitelja Mostara.

Bakljadu i okupljanje građana ispod Starog mosta organizirao je Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, u povodu smrti i sutrašnje komemoracije Hansa Koschnicka u Bremenu, s ciljem da se naglasi važnost čovjeka koji je dao veliki doprinos u izgradnji mira u Mostaru.

baklje stari most2

“Koschnick je sve radio za mir u Mostaru”, “On je volio Mostar”, “Da nije bilo njega ko zna kad bi ovdje mir zavladao”, neki su od komentara Mostaraca i Mostarki, koji su se večeras okupili ispod Starog mosta, kako bi se pogledom počasnog skoka i sami oprostili od istaknutog njemačkog diplomate i prvog evropskog upravitelja Mostara, koji je u grad na Neretvi stigao sad već daleke 1994. godine u vrijeme dok je još rat trajao.

Od srpnja 1994. do travnja 1996. Koschnick je obnašao funkciju upravitelja Mostara. Tijekom rata dijelila ga je stroga crta etničkih podjela, a zadaća koju mu je povjerila EU bila je ponovo ujediniti Mostar. Koschnick je izradio prijedlog o preustroju Mostara s više općina i sa središnjom zonom kao nukleusom oko kojega bi se grad postupno ujedinio. No, ipak, je taj prijedlog, bio povod za nove prijepore između bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka koje su se sukobljavale oko granica budućih općina i središnje zone. Nezadovoljstvo je kulminiralo 1996. godine, kada su prosvjednici napali kolonu vozila u kojoj je bio europski upravitelj. Nakon toga, je Koschnick odlukom tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Klausa Kinkela, povučen iz Mostara.

baklje stari most

“Hans Koschnick bio je omiljen i cijenjen kod većine građana. U sjećanju velikog broja Mostaraca ostat će upamćen kao častan čovjek koji je svim srcem želio i radio na tome da miri i spaja ratom pokidane veze i mostove među ljudima, radeći sa svima zajedno za dobrobit cijelog grada. Čak i kada je, u dva navrata, u ovom gradu preživio atentat od strane ratobornih nacionalista, Hans Koschnick je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije da ujedini Mostar i miri njegove ljude“, istaknuto je iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Državničkoj ceremoniji posljednjeg oproštaja od Hansa Koschnicka, u njemačkom gradu Bremenu – u ime Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, u ime brojnih Mostarki i Mostaraca kojima je Hans Koschnick u srcu, će na poziv predsjednika senata grada Bremena prisustvovat i govoriti, njemačko-bosanskohercegovački privrednik Sergio Šotrić.