Skokovi sa Starog mosta: Očekuje se rekordan broj posjetitelja

skokovi-mostar134

Tradicionalni visinski skokovi sa Starog mosta u Mostaru održat će se u nedjelju 31. jula od 16 do 18 sati, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovogodišnjim 450. jubilarnim skokovima nastupit će oko 60 skakača iz čitave BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbiije.

No, predsjednik Kluba skakača u vodu MoStari Semir Drljvić ističe kako se ne može znati tačan broj sudionika sve do početka natjecanja, kad se vrše liječnički pregledi kandidata.

”Ovi skokovi imaju veliki značaj zbog toga im je tradicija od 450 godina uspješno i očuvana unatoč brojnim problemima s kojima su se organizatori susretali“, kazao je Drljević.

Poznato je da dolaze na Stari most vrhunski skakači željni slave, a kao i svake godine bit će praćeni pod budnim okom stručnog žirija koji predvodi legendarna mostarska lasta Emir Balić.

”Ovogodišnji žiri sačinjen je od pet članova, a uz mene su tu Mirsad- Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković, Semir Drocić, te na moje veliko zadovoljstvo ovogodišnji počasni član žirija Blaž –Baka Slišković“, kazao je Balić.

Mostarski skokovi jedinstveni su i prenijeli su tradiciju i na druge gradove bivše Jugoslavije, te ime Mostara i Bosne i Hercegovine pronijeli svijetom.

Mensud Duraković voditelj turističke zajednice Mostar naglašava da su mostarski skokovi brend koji promovira turizam ne samo u Mostaru nego i u čitavoj Bosni i Hercegovini pa i šire.

Stoga ovogodišnji skokovi imaju podršku Federalnog ministarstva turizma i okoliša, Grada Mostara, Sportskog saveza, te klubova Tavla klub ‘Stari grad’ Mostar i Mo- Bodybuilding.

I ove godine natjecanje u skokovima sa UNESCO-ovog spomenika održat će u dvije discipline i to skokovi na glavu- poznati stil lasta i skokovi na noge koji se inače održavaju jedino u Mostaru. Također će se održati i revijalni skokovi veterana uz bogat popratni sadržaj.

U sklopu ovogodišnjih jubilarnih skova po drugi put za redom održat će bodybuilding natjecanje u muškoj i ženskoj konkurenciji , turnir u tavli, ispijanje kave iz najveće džezve na svijetu, te tradicionalna bakljada.

Prigodnim govorom manifestaciju će otvoriti federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, a organizatori uz brojna izaslanstva ispod Starog mosta očekuju rekordan broj posjetitelja, jer neće biti organiziran televizijski prijenos uživo.