Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škola “Ian Donald” u Sarajevu: Eminentni stručnjaci na tečaju o dijagnostici (FOTO)

BiH

DSC04056

Tečaj o ultrazvučnoj dijagnostici koji se organizira pod okriljem Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Međunarodne škole ultrazvuka “Ian Donald”, održan je danas u Sarajevu.

Domaćini tečaja bili su Poliklinika “Sunce Agram” i direktor “Ian Donald BiH” Taib Delić.

DSC04047

– Davne 1982. naš zemljak i svjetski poznati znanstvenik prof.dr. Asim Kurjak, predložio je da se u Dubrovniku osnuje Međunarodna škola ultrazvuka i da nosi ime njegovog prijatelja i učitelja, oca ultrazvučne dijagnostike Iana Donalda. Bila je to jedna od genijalnih ideja prof. Kurjaka koja danas aktivno radi u čak 100 zemalja svijeta i po mnogim ozbiljnim procjenama predstavlja uspješnu priču u globaliziranoj medicini, istakao doktor Delić.

DSC04049

Koncept Ian Donald Škole je prilagođen potrebama savremenog ljekara, kliničara kojem će se pružiti nove informacije.

DSC04050

Škola sa svojih stotinu ogranaka širom svijeta u razvijenim i nerazvijenim zemljama je rasadnik vrhunskih kadrova te jasno ilustrira da je edukacija globalni i cjeloživotni proces.

DSC04051

– S prof. Kurjakom prije nekoliko mjeseci prihvatili smo ideju o osnivanju Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” koje je ovih dana i službeno registrirano, a imamo i velike planove za budućnost. Tako i mi iz BiH postajemo dijelom velike globalne porodice pod znakom Ian Donald Škole”, dodao je Delić.

DSC04053

Kako su saopštili organizatori ovog događaja, na skupu su učešće uzeli eminentni predavači i kolege gionekolzi iz regije i BiH.

DSC04061

– Ovo je treći bosansko-hercegovački tečaj, a za nas, današnje čelnistvo Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” Sarajevo, prvi. Moto “Ian Donald” škole je znanost i prijateljstvo (science and friendship) i oba ova krupna zahtjeva mislimo da smo ispunili sa predloženim programom, kazao je Delić.

DSC04062

Ovakva Škola i njen kontinuirani rad, zasigurno će pomoći u ostvarivanju milenijumskih razvojnih ciljeva UN o poboljšanju reproduktivnog zdravlja žene i zdravlja djeteta, dodali su organizatori.