Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

biznis se nastavlja

Škola osumnjičena za prodaju diploma može ponovo početi sa radom

vitt

Dok ministar obrazovanja USK Damir Omerdić uvjerava javnost da Centar za obrazovanje odraslih Vita plus ne može i neće početi sa radom dok se ne završe krivični postupci koje vodi Tužilaštvo USK, iz ove škole navode da ne postoje zakonske prepreke za početak rada te najavljuju tužbe protiv Ministarstva za naknadu štete

Kada je prije nekoliko dana Centar za obrazovanje odraslih Vita plus iz Cazina objavio saopštenje da je presudom Kantonalnog suda u Bihaću poništena zabrana rada te pozvao polaznike ove škole da se jave radi nastavka daljeg školovanja, reagovalo je Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona, piše Žurnal.

„Ministarstvo demantuje ove neistinite navode i obavještava javnost da Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin ne može i neće otpočeti sa radom dok se ne završe započeti krivični postupci koje vodi kantonalno Tužilaštvo USK-a kodnog naziva Pero“, naveo je u saopštenju za javnost ministar obrazovanja USK Damir Omerdić navodeći da je Ministarstvo „zastalo s upravnim postupkom u vezi s oduzimanjem licence za rad sve dok se predmet Pero ne rasvijetli pred nadležnim pravosudnim tijelima.“

Međutim, advokat Centra za obrazovanje odraslih Vita plus iz Cazina Nijaz Hadžalić u razgovoru za Žurnal kaže da je presudom Kantonalnog suda u Bihaću poništena zabrana rada ovoj školi i da više nema niti jednog pravnog osnova da ova škola ne počne sa radom bez obzira na obustavu novog postupka od strane Ministarstva obrazovanja.

– Oni su otpečatili školu prije deset dana, skinuli su pečate sa vrata škole i učionica. To je uradilo Ministarstvo obrazovanja, tu su bili i predstavnici Tužilaštva, SIPA je odnijela dokumentaciju i s tim je taj zadnji uslov za rad škole ispunjen, ta zadnja prepreka je uklonjena. Time se otvaraju uslovi za početak rada škole. Pošto direktor i vlasnik škole Admir Hadžipašić ima mjeru da ne smije prilaziti objektu ja sam mu kao advokat savjetovao da imenuje zamjenika direktora ili nađe novog direktora i mogu polako početi organizirati rad. Da li će škola nastaviti stvarno raditi ili će krenuti u pravcu likvidacije to ne znam ni ja. Ako bude posla, oni će nastaviti raditi vjerovatno, ako ne bude oni će morati krenuti u likvidaciju škole kako bi izbjegli veće gubitke, kaže Hadžalić.

Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću utvrdio da je rješenje Ministarstva obrazovanja USK o zabrani rada Centru za obrazovanje Vita plus donijeto nezakonito, te isti i poništilo, advokat ove škole Hadžalić kaže da će podnijeti tužbe protiv Ministarstva obrazovanja USK za naknadu štete.

-Već je zadužen jedan ozbiljan vještak koji će utvrditi materijalnu štetu jer čekali smo da se skine pečat sa škole. Štetni događaj traje od momenta kada je škola zapečaćena do momenta kada su skinuli pečat, zato se to čekalo. Ja sam Ministarstvu rekao – neovisno hoćete li vi taj pečat skinuti danas ili za pola godine, budite sigurni da će ići tužba protiv vas jer ste prekršili zakon, kaže Hadžalić.

Bez obzira na krivični postupak i da li će se utvrditi odgovornost za prodaju diploma u Centru za obrazovanje odraslih Vita plus, Hadžalić kaže da to neće poništiti nezakonito postupanje Ministarstva obrazovanja što je utvrdio i sud u Bihaću.

Zbog neprovođenja nadzora od strane Ministarstva sud poništio zabranu rada Hadžipašićevim školama

Presudama Kantonalnog suda u Bihaću, rješenja Ministarstva obrazovanja USK kojima se zabranjuje rad Centru za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin i Visokoj međunarodnoj školi su poništena. Sud je utvrdio da su rješenje Ministarstva nezakonita.

U obrazloženju presude Kantonalnog suda u Bihaću navedeno je da je Ministarstvo obrazovanja bez provođenja ikakvog postupka donijelo Rješenje, pozivajući se na Zakon o upravnom postupku. Rješenje je donijeto nakon što je Kantonalno tužilaštvo utvrdilo da Centar za obrazovanje Vita plus ne ispunjava minimum uslova za obrazovanje odraslih, te da se izdaju diplome i svjedočenja o završenom školovanju bez prethodne održane nastave i polaganja ispita.

„Kod ovakvog navođenja činjenica koje tuženik (Ministarstvo obrazovanja) nije utvrdio u upravnom postupku a donio je Rješenje po pravilima ZUP-a, očigledno je da je tuženik povrijedio odredbe pravila ZUP-a iz člana 7. i 9. citiranog zakona jer tuženik nije proveo niti jednu radnju u ovoj upravnoj stvari da bi zaključio da tužitelj (Vita plus) nije osigurao minimum uvjeta za provođenje načela obrazovanja odraslih propisanim članom 2. Zakona o obrazovanju odraslih USK niti je utvrdio da je tužitelj povrijedio alineju e i f člana 2. citiranog Zakona, a niti da je povrijedio odredbu člana 18., 19., 41 i 42 citiranog Zakona, stoga osnovano tužba tužitelja ukazuje da je ovaj postupak proveden suprotno odredbama ZUP-a , uz grubo kršenje člana 7. i 9. , ap sud zaključuje da tuženik nije utvrdio niti jednu činjenicu bitnu i odlučnu u ovoj upravnoj stvari“, navedeno je u obrazloženju presude Kantonalnog suda.

Bez obzira na informacije Tužilaštva, advokat Centra za obrazovanje Vita plus Nijaz Hadžalić smatra da je Ministarstvo bilo dužno da uradi inspekcijski nadzor prije donošenja rješenja o zabrani rada što je utvrđeno i presudom Kantonalnog suda.

-Ružno je reći, ali oni ne znaju raditi svoj posao. Trebali su odmah doći dole, zapečatiti školu, na licu mjesta napraviti nadzor za tri mjeseca, pojačati ekipu i završiti posao. Ne znam šta rade ti ljudi, kaže Hadžalić.

Podsjetiti ćemo javnost da je u novembru 2019. godine u akciji Pero uhapšeno više osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza. Kantonalno tužilaštvo u ovom predmetu vodi istragu protiv 70 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizirani kriminal. Među uhapšenima je bio i bivši predsjednik Skupštine USK i vlasnik Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Admir Hadžipašić. Osim Hadžipašića uhapšen je i njegov poslovni partner Goran.

Početkom ove godine potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva protiv skupštinskog poslanika Skupštine USK Rasima Pajića iz Cazina i Čizmić Muje iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave, a drugooptuženi počinio krivično djelo Krivotvorenje službene isprave.

“Prvooptuženi je koristeći svoj uticajni položaj skupštinskog poslanika i stranačko poznanstvo sa Admirom Hadžipašićem, direktorom PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin (članovi stranke A-SDA), telefonskim putem kontaktirao Admira Hadžipašića posredujući i dogovarajući sa istim da se Muji Čizmiću izda diploma o završenoj srednjoj stručnoj spremi – mašinska stručna škola (autolakirer). Navedena diploma je izdana drugooptuženom Muji Čizmiću od strane PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin, bez da je drugooptuženi pohađao nastavu i polagao nastavne predmete propisane za to zanimanje. Nakon što su drugooptuženom u periodu od 8.3.2018. godine do 11.11.2019. godine retroaktivno izdavana svjedočanstva o završenim razredima u kojima je lažno navedeno da je drugooptuženi polagao nastavne predmete, prvooptuženi je u konačnici za drugooptuženog podigao diplomu krivotvorenog sadržaja, a drugooptuženi ju je upotrijebio radi dobijanja podsticaja za obrtnu djelatnost od Grada Cazina”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Još uvijek nije podignuta optužnica protiv vlasnika Centra za obrazovanje odraslih Vita plus i Međunarodne škole Cazin. Istraga u ovom predmetu je u toku.