BiH

Dr Ranko Rajević

Škole i roditelji moraju djecu da nauče da funkcionalno razmišljaju

14/12/2019

Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama

U sportskoj dvorani Novo Sarajevo sinoć je u organizaciji kompanija BH Telecom i Samsung održano predavanje izvanrednog dr. Ranka Rajevića na temu “Izazov odgoja djece u digitalno doba”. Dvije hiljade ljudi je dva sata s izuzetnom pažnjom pratilo predavanje koje je bilo puno praktičnih primjera i korisnih savjeta i poruka.

Roditelji su više nego i jedna druga skupina društva suočeni sa izazovima digitalnog doba, te su svjedoci prekomjernog korištenja pametnih telefona, posebno kada je riječ o djeci mlađeg uzrasta.

Odgovore na brojne izazove kod odgoja djece ponudio je dr. Ranko Rajović koji je jedan od najvećih stručnjaka i najtraženijih predavača u regiji u oblasti razvoja i odgoja djece, a koji je na zabavan način pokazao prisutnim roditeljima i nastavnicima kako da nauče djecu da funkcionalno razmišljaju.

Napomenuo je da roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te da ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i “bulje” u TV, mobitel ili tablet.

“Tu nema kretanja, a mozak se razvija u kretanju. Druga stvar je kada recimo dijete puno igra videoigre, ono tu dobije sve emocije u tih deset minuta, sreću, radost, ljutnju… i kada završi igricu, vraća se u realnost i njemu je dosadno, pa zbog toga često ne može ni da uči. Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama”, kazao je.

Rajović savjetuje da kada dijete pustite da gleda TV, neka to budu neke edukativne emisije, a kada je riječ o igricama, da budu logičke. Roditelji također moraju djeci odrediti ograničenje koliko mogu provesti za TV-om, tabletom ili mobitelom. Savjetuje da to radnim danima bude 30 minuta, a vikendima 45 minuta i ni minute duže.

BH Telecom je također sinoć najavio početak kampanje #sigurnodijete kojom nastoje skrenuti pažnju na racionalno korištenje tehnologije prvenstveno pametnih uređaja kod djece, te na važnost zaštite i sigurnosti djece u digitalnom prostoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.