Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Školstvo u TK: Besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike

BiH

podjela udzbenika (2)

Školska godina je počela, ali mnogo je zahtjeva koje će vlasti i rukovodstvo škola u Tuzlanskom kantonu (TK) pokušati riješiti kako kvalitet odgojno-obrazovnog procesa ne bi bio narušen. Tim povodom danas je u Tuzli održan radni sastanak između predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i direktora, te pedagoga škola.

Prema podacima Pedagoškog zavoda TK, u ovom kantonu djeluje 85 osnovnih i 32 srednje škole.

Među vodećim problemima sa kojima se predstavnici škola susreću su materijalna sredstva, a Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK podsjetio je da Federalno ministarstvo obrazovanja za ovu školsku godinu nije planiralo sredstva za udžbenike socijalno-ugroženih učenika.

podjela udzbenika (1)

˝Postoji rješenje za to i učenici neće ispaštati. U Ministarstvu za boračka pitanja predsvidjeli su 90.000 KM za socijalno-ugrožene učenike iz boračkih porodica, a 128.000 KM ćemo usmjeriti za sve ostale koji su na evidencijama centara za socijalni rad u TK˝, rekao je Muratović.

Direktori škola dobili su dopis od strane Ministarstva kojim se od njih zahtijeva da sačine spisak socijalno-ugroženih učenika koji bi trebali dobiti besplatne udžbenike.

Almir Hadžić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK naveo je da su budžetska sredstva za škole spremna, ali da i pored toga, a ovisno o više različitih faktora, nabavke kasne i po mjesec.

˝Pojedine stvari, poput sredstava za održavanje higijene loše su kvalitete, a nadam se da će se nešto promijeniti o tom pitanju˝, izjavio je Hadžić.

podjela udzbenika (3)

Jedna od škola kojoj je neophodna zamjena krova je Prva osnovna škola u Živinicama. Omer Ramić, direktor ove škole, ima mnogo planova i navodi šta bi se sve trebalo promijeniti.

˝Prvo trebamo zamijeniti krovnu konstrukciju, jer sada smo ispod tzv. ´kancerogenog krova´. Također, namjeravamo zamijeniti i stolariju. Sve to pokušat ćemo riješiti kroz projekte, no za sada nema naznaka da ćemo u ovoj školskoj godini dobiti ta sredstva˝, izjavio je Ramić.