ZDK

Skomorac: Mjesečno gubimo oko pola miliona KM, moramo početi živjeti sa koronom

120320_kbz3 (3)

Već dva mjeseca pacijenti KBZ-a trpe zbog nedavanja određenih usluga na koje imaju pravo i koje bi trebali da dobiju, kaže direktor KBZ

Higijensko-epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu ušla je u nešto mirniju fazu, što pokazuju i same brojke, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić.

– Ukupan broj ljudi oboljelih od koronavirusa u ZDK-u je 243. Imali smo jučer dva pozitivna slučaja, od kojih je jedno bilo retestiranje. Prethodna tri dana nismo imali slučajeve pozitivnih na koronavirus – kazao je Jupić, koji je napomenu da se na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) nalazi devet osoba, a u izolatoriju KBZ-a 39.

Ovakva situacija, napominje Jupić, ne smije zavarati niti opustiti pa se i dalje treba pridržavati mjere i naredbi.

– Nadam se uz dodatan agnažman inspekcijskih i policijskih službi, savjesno ponašanje naših građana kakavo je bilo i u proteklom periodu, da će sve ovo ići ka svom finom i sretnijem kraju. Uprkos ovoliko broju oboljelih ljudi, nemamo smrtnih slučajeva, nemamo životno ugroženih pacijenata. Imamo jednog malo težeg pacijenta, ali životno ugroženih trenutno nemamo. Ja se nadam da ćemo taj trend sačuvati i do kraja – kazao je Jupić.

Napomenuo je kako se nada da bi početkom narednog mjeseca moglo doći do dodatnog popuštanja mjera, a zdravstveni sektor ZDK-a, dodaje Jupić, ulazi u mirniju fazu i svoje kapacitete vraća na početne pozicije te će se početi pružati i ostali oblici zdravstvene zaštite.

– Već dva mjeseca pacijenti KBZ-a trpe zbog nedavanja određenih usluga na koje imaju pravo i koje bi trebali da dobiju. Također, KBZ trpi velike gubitke zbog nedavanja određenog broja usluga. Na mjesečnom nivou gubimo oko pola miliona KM prihoda, tako da moramo početi živjeti sa koronom i otvarati određene funkcije – kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Krizni štab će, najavio je Skomorac, donijeti odluku da se u Stacionaru rezerviše prostor samo za 80 pacijenata za liječenje infekcije Covida-19, a da se sav ostali prostor vrati u funkciju.

– Da depadansu Stacionara proradi Služba za fizikalnu medicinu i da se omogući otvaranje Speciajlističke-konsultativne ambulante. Imamo potrebu i da u bolnici odradimo određene promjene.U ovom ćemo zatižju izraditi operacionu salu na zaraznom odjelu te time omogućiti deblokadu funkcija Odjela za ortopediju i traumatologiju – najavio je Skomorac.

Polako se, ističe, mora uvoditi i „hladni operacioni program“, ali će morati ostati trijaže na negativne te na koronavirus sumnjive pacijente. Ako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, Skomorac najavljuje da će već od 1. juna moći početi pružati i tu vrstu usluga.

– Mi smo odlučili da 26. maja, poslije Bajrama, počnemo elektivnim programom i da otvorimo Specijalističko-konsultativnu ambulantu, kako u bolnici tako i na terenu. Sukcesivno ćemo otvarati u Tešnju, Usori, Doboj Jugu, Maglaju… zavisno od lokalne epidemiološke situacije. Ako ne dođe do pogoršanja, mi ćemo početi sa „hladnim programom“- najavio je direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo.

On je napomenuo da su se usaglasili sa KBZ-om da će sve elektivne hirušrke operacije raditi sa negativnim testom na koronavirus.

– Pacijenti koji dolaze sa preoperativnom pripremom, morat će imati i negativan koronatest. Oni koji dođu kao hitan slučaj, mi ćemo sami, unutar bolnice uraditi taj test- najavio je Škiljo, koji je napomenuo da će zadržati sve epidemiološke postulate i principe, ali ublažavaju mjere koje mogu omogućiti „hladni program“.