Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjenjivo vrijeme

Skoro za cijelo područje BiH upaljen alarm, narednih dana pljuskovi i grmljavine

oblaci

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 stepeni, na jugu zemlje do 29

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno uz lokalne pljuskove i slabu grmljavinu.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 18 stepeni Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 stepeni, na jugu zemlje do 29.

Upaljen meteoalarm

Za skoro cijelo područje zemlje, osim krajnjeg istoka Hercegovine, danas je upaljeno žuto upozorenje zbog grnljavinskog nevremena.

Na području sarajevske regije očekuje se grmljavina, a lokalno su mogući i pljuskovi. Žuto upozorenje za Sarajevo je na snazi od 12:00 do 18:00 sati.

Dalje je navedeno da će žuti meteoalarm u Mostaru biti na snazi od 13:00 do 16:00, Tuzli od 12:00 do 17:00, a u Bihaću od 12:00 do 15:00 sati.

Zbog grmljavine praćene kišom žuti meteoalarm je najavljen i za područje Foče, Livna, Banjaluke i Prijedora.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, upozorenje je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

U utorak u Bosni sunčanije prijepodne. U poslijepodnevnim satima se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32.

U srijedu u Bosni sunčanije prijepodne. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina u sjevernim područjima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 stepeni, na jugu zemlje do 20. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 stepena.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 stepena.

U petak se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 stepena.