Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nije spomenik, nego eksponat"

Skulptura patrijarha Pavla bit će uklonjena iz Andrićgrada

pavle

U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića

Nakon brojnih reakcija i osude na društvenim mrežama iz Andrićevog instituta saopćeno je sinoć da skulptura patrijarha Pavla ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu kod Višegrada.

– Skulptura blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu, već samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan, saopćeno je iz Andrićevog instituta.

U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

– Patrijarh Pavle će, kao neizbježni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut – navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u Andrićgradu.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je, između ostalih, režiser Emir Кusturica i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

– Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio (Emiru) Кusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju – rekao je Lacković.

Podsjećamo da su mnogi bili nezadovoljni izgledom spomenika. Smatraju da ne odgovara poglavaru Crkve, a nekim se učinilo da više podsjeća na stvorenja iz filmova naučne fantastike.