Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u iznosu od 13.442.342 km

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila rebalans budžeta

Skupština Brčko distrikta BiH Esed Kadric

Rebalansom proračuna osigurano je tri miliona maraka za potporu poduzećima i poduzetnicima zbog očuvanja radnih mjesta kao obveza koja proizlazi iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covida-19

Skupština Brčko distrikta BiH na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 22. juna, usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama proračuna Distrikta za 2020. godinu, pa tako nakon rebalansa u iznosu od 13.442.342 maraka ukupan proračun Brčko distrikta za ovu godinu iznosi 275.182.335 maraka.

Rebalansom proračuna osigurano je tri miliona maraka za potporu poduzećima i poduzetnicima zbog očuvanja radnih mjesta kao obveza koja proizlazi iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covida-19, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Za isplatu poticaja u poljoprivredi za 2019. godinu osigurano je jedan i pol milona maraka, a za podršku osobama koje se nalaze na Zavodu za zapošljavanje izdvojeno je milion maraka.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je kako je usvojeni rebalans budžeta pokazao veoma odgovoran i ozbiljan pristup vlasti u rješavanju zakonskih i političkih obveza u smislu osiguravanja sredstava za funkcioniranje javnih poduzeća i ustanova u Distriktu kao i senzibiliteta prema određenim kategorijama u lokalnoj zajednici da bi se, kako je istaknuo, što lakše prebrodila kriza u kojoj smo se našli.

“Izdvojena su sredstva za funkcioniranje javnih poduzeća Luka i Radio Brčko bez kojih ne bi mogli normalno obavljati svoje poslovne aktivnosti. Osigurali smo i nedostajućih 3,5 miliona maraka zbog povećanja plaća liječnicima i medicinskom osoblju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi koja nismo predvidjeli osnovnim proračunom”, rekao je Kadrić.

Istaknuo je da će usvojeni rebalans proračuna omogućiti i realizaciju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata među kojima je rekonstrukcija Četvrte osnovne škole za koju je izdvojeno 500.000 maraka, te kako je za izgradnju vrtića u mjesnoj zajednici Broduša i opremanje vrtića na Ilićki izdvojeno je 420.000 maraka, a za rekonstrukciju Zanatskog centra u gradu 60.000 maraka.

“Nismo izostavili ni humanitarni pristup kroz potporu onima kojima je neophodno žurno osigurati novac za liječenje”, naglasio je Kadrić.

Navodi se kako je za nabavu lijekova za liječenje malignih oboljenja izdvojeno je 100.000 maraka, a za liječenje trogodišnje djevojčice Sare Maksimović 50.000 maraka.

Skupština je također usvojila i Odluku o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava iz sredstava rezerve proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu, stoji u priopćenju.