239,99 miliona km

Skupština HNK-a prihvatila Nacrt budžet HNK-a za 2020. godinu

hnk skupstina

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović najavio je kako će od Vlade HNK-a zatražiti da razmotri mogućnost izdvajanja sredstava za nabavku besplatnih udžbenika

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prihvatila je u petak Nacrt budžeta HNK-a za 2020. godinu.

Po riječima predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega, budžet je planiran u iznosu od 239,99 miliona maraka i u odnosu na 2019. godinu veći je za oko 17 miliona maraka.

– Najveći dio tog uvećanja ide za plaće i doprinose budžetskih korisnika, kao rezultat kolektivnih ugovora potpisanih sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i sa sindikatima policije i državnih službenika. Također, značajno uvećanje, oko dva miliona maraka grant sredstava, ide za bolnice i domove zdravlja, 4,5 miliona za izvršne sudske presude i dva miliona maraka za sport i kulturu – izjavio je Herceg prije početka sjednice Skupštine.

Herceg je dodao kako će Vlada HNK-a razmotriti sve primjedbe skupštinskih zastupnika te da očekuje da će Prijedlog budžeta biti usvojen na sljedećoj sjednici Skupštine koja bi se trebala održati do kraja godine.

Predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je kako je u budžetu planiran značajan iznos za poticaje privredi, poljoprivredi, ugostiteljstvu i turizmu.

– Ovo je možda prilika da Vlada promjeni način poticaja za zapošljavanje, da potičemo zapošljavanje mladih ljudi s biroa u privatnim kompanijama, koje će godinu dana zadržati inženjere svih struka kako bi većina njih, zavisno od rezultata njihova rada, ostajala u tim firmama – istaknuo je Špago.

Dodao je kako se više novca mora usmjeriti i u obrazovanje.

– Ono na čemu ću inzistirati je povećanja grant sredstava za javne visokoškolske ustanove (Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”), kao i na popunu radnih mjesta prema sistematizaciji u Pedagoškim zavodu Mostar i Zavodu za školstvo Mostar, čiji bi stručni kadar u budućem razdoblju trebao raditi na novim nastavnim planovima i programima što nam je itekako potrebno s obzirom na ostvarene rezultate bh. učenika na PISA istraživanju – istaknuo je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović najavio je kako će od Vlade HNK-a zatražiti da razmotri mogućnost izdvajanja sredstava za nabavku besplatnih udžbenika.

– Mi moramo poboljšati status i roditelja i djece barem do jednog nivoa. Otvorit ćemo i pitanje upisnina za studente koji studiraju na dvije javne visokoškolske ustanove u Mostaru, da vidimo kolike su naše mogućnost da kroz proračun participiramo u pokrivanju tih troškova – kazao je Martinović.

S obzirom da se u 2020. godini očekuje usvajanje Zakona o pravima osobama s posebnim potrebama, Martinović je kazao kako će se nastojati u budžetu rezervirati dio sredstava za provedbu tog zakona.