Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjedaju danas

Skupština KS-a o budućem parku prof. dr. Nijaza Durakovića

skupstina ks23232

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o potvrđivanju razrješenja predsjednika i članova skupština kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Tržnice – pijace”, “Sarajevogas” i “Toplane – Sarajevo” te imenovanju novih

Prijedlog odluke o izmjeni imena parka Općine Centar – Mjesna zajednica “Marijin dvor-Crni vrh” u ime ‘Park prof. dr. Nijaza Durakovića’ bit će razmatran danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS-a i kćerka rahmetli profesora Nijaza Durakovića kazala je Feni da je na posljednjoj sjednici Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti usvojen Prijedlog da se taj park zove ‘Park prof. dr. Nijaza Durakovića’ te je izrazila nadu da će ta odluka biti potvrđena na sjednici Skupštine.

– Iako smo zbog urbanističkog plana imali mnogo problema, zadovoljna sam što smo uspjeli pronaći konsenzus i legitimno pravno rješenje za ovo preimenovanje parka, nakon skoro tri godine – kazala je.

Duraković smatra da je to minimum koji je njen otac zaslužio.

Zastupnici će razmatati i prijedloge zakona o komunalnoj čistoći i komunalnim djelatnostima.

Sekretarka Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS-a Adelina Džanković kazala je da će usvojenim izmjenama oba zakona biti na snazi do donošenja zakona o lokalnoj samoupravi KS-a.

– Usvajanjem zakona o lokalnoj samoupravi, komunalna čistoća i djelatnost biti podijeljena između jedinica lokalne samouprave i kantona – pojasnila je Džanković.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o potvrđivanju razrješenja predsjednika i članova skupština kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Tržnice – pijace”, “Sarajevogas” i “Toplane – Sarajevo” te imenovanju novih.

Zastupnici će također razmatrati i izvještaje za o radu i finansijskom poslovanju za 2018. godinu javnih ustanova: Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’, Psihijatrijska bolnica, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za medicinu rada, “Apoteke Sarajevo”, Dom zdravlja, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova te Zavod za javno zdravstvo.