Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupštine KS

Imenovanje nove Vlade KS zakazano za 24. mart, ovo su imena ministara

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj bi trebala biti smjena Vlade
29.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Skupstina Vlade Kantona Sarajevo jos uvijek traje, te nepovjerenje Vladi jos nije izglasano. Zbog kvara na sistemu dio ministara iz zadnja 3 reda morao je promjeniti mjesto. rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, koji je ujedno i predsjednik Komisije, izjavio je za Fenu da je Komisija potvrdila i na osnovu toga sazvala Kolegij Skupštine KS

Komisija za izbor i imenovanja Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS, a na osnovu prijedloga mandatara Vlade KS Nihada Uka koji je dostavio prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, koji je ujedno i predsjednik Komisije, izjavio je za Fenu da je Komisija potvrdila i na osnovu toga sazvala Kolegij Skupštine KS.

– Kolegij Skupštine je potvrdio termin održavanja 5. sjednice Skupštine KS za 24. mart ove godine. Na sjednici će Skupština razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS – kazao je Okerić.

Prema prijedlogu mandatara Uka, Vladu KS će činiti neki novi, ali i ministri iz prošlog saziva Vlade KS.

Adnan Šteta, kandidat SDP BiH, ostaje ministar saobraćaja, kao i Haris Vranić kandidat SDP BiH za ministra zdravstva KS, Admir Katica je kandidat NiP-a za ministra MUP-a, Naida Hota-Muminović kandidatkinja je NiP-a za ministricu odgoja i obrazovanja, Omer Osmanović kandidat NIP-a za ministra za boračka pitanja, te Darja Softić Kadenić je kandidatkinja Naše stranke za ministricu pravde i uprave KS.

Kandidat SBiH za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u KS je Almir Bečarević. Rođen je u Sarajevu 1965. godine i po zanimanju je diplomirani pravnik. Pravni fakultet završio je na UNSA. Predsjednik je Skupštine Udruženja za gas u BiH i član Upravnog odbora Udruženja za gas u BiH.

Enda Pavić Pečenković je kandidatkinja SDP BiH za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS. Rođena je 1977. godine u Sarajevu. Magistrica je socijalnog rada sa 19 godina staža u struci. Aktivno govori engleski i španski jezik.

Zlatko Mijatović kandidat je NiP-a za ministra privrede. Rođen je 1984. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultet UNSA, a pravosudni ispit je položio 2014. godine. Govori aktivno njemački i engleski jezik, oženjen otac jednog djeteta.

Pavle Krstić kandidat je NS-a za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu UNSA. Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom fakultetu UNSA.

Kenan Magoda kandidat je SDP BiH za ministra kulture i sporta KS. Rođen je 1984. godine u Sarajevu gdje je završio Sportsku gimnaziju, a zatim i Fakultet za sport i tjelesni odgoj (VII stepen). Delegat je u Domu naroda Parlamenta FBiH. Govori engleski i njemački jezik.

Emir Dedović kandidat je SBiH za ministra finansija u KS. Rođen je 1968. godine u Goraždu. Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu 1995. godine.

Skupština KS će 24. marta na sjednici razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju ministara, i starih i novih, koji će činiti Vladu KS.