Skupština KS najoštrije osudila način hapšenja Dudakovića

SkupstinaKS333

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici usvojili Deklaraciju na okolnosti hapšenja ratnog komandanta 5.Korpusa Armije Republike BiH generala Atifa Dudakovića.

U Deklaraciji se navodi da je dug svih u BiH da osude čin hapšenja i dijela ratnog komandnog kadra 5.Korpusa Armije RbiH i boraca koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ističe se da njihovo zalaganje za samostalnost BiH kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za buduća pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti ali i sjećanje na nesretnu prošlost.

– Ova hapšenja ne predstavljaju ništa do puki nastavak antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve – žrtve čiji je jedini zločin težnja ka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive – naglašava se u Deklaraciji.

Kao izabrani predstavnici građana KS-a, u Deklaraciji su pozvali sve institucije BiH da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru države.

Navodi se da politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u ratu.

U cilju očuvanja tekovina BiH, te u cilju definisanja pozitivnih političkih procesa koji BiH vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlanskim integracijama, u Deklaraciji se najoštrije osuđuje način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u poptunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje BiH.

– Uvjereni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za BiH, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati – istaknuto je u Deklaraciji.