BiH

Razmatranje izvještaja poslovanja

Skupština KS: Treba više ulagati u zdravstvo

25/01/2019

Najviše je govora bilo o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“, te Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju izvještaj o poslovanju za 2017. godinu 14 zdravstvenih institucija KS, te su konstatirali da treba više ulagati u zdravstvo, da je primarni zadatak zdravstva zadovoljni pacijenti i dobrobit građana, a ne profit.

Najviše je govora bilo o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“, te Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji su poslovali pozitivno, pružaju sve usluge pacijentima, ali da imaju manje uposlenih i nemaju dovoljno tehničko-materijalnih uvjrta za rad.

Predsjedavajući SKS Elmedin Konaković je kazao da su jasni problemi u zdravstvu, nejasni putevi pacijenta, nejasne nadležnosti prema sekundarnom i tercijalnom nivou, ipak najviše problema ima tamo gdje se politika miješa u rad nekih ustanova.

– Evidentno je da nam treba jedna korjenita promjena, prije svega nas koji radimo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i uređivanja ovog sistema, ali i mnogo ozbiljnijeg odnosa menadžera koji će odgovarati građanima, a nikako više političkim centrima moći koji očigledno dominiraju na zdravstvenoj sceni – kazao je Konaković.

U tom smislu je zastupnik SDPBiH Damir Nikšić podsjetio zastupnike da se trebaju dogovoriti i složiti o konceptu pravne (a ne pravničke) države i o tome šta je bit javnih preduzeća i institucija – da li je njihova bit dobit ili dobrobit.

– Svrha javnih, recimo komunalnih i zdravstvenih usluga nije profit, već zadovoljenje elementarnih korisničkih i ljudskih prava koja svaka država obavezna osigurati. Bez obzira koliko to košta – kazao je on.

Šef Kluba SDA Mahir Dević iskazao je podršku uposlenicima u zdravstvu, te najavio da će podržati izvještaje koji su podnijeli predstavnici 14 zdravstvenih ustanova u KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.